fbpx

Актуално за COVID

„В кои държави и при какви условия може да пътуваме“

Към днешна дата 15.06.2020 г., без карантина (за пристигащи и заминаващи) са туристите от и за следните дестинации:
Гърция, Франция, Чехия, Полша, Естония, Литва, Латвия, Австрия (от 16.06.2020 г.), Германия, Италия, Испания (от 21.06.2020 г.), Словакия, Словения, Хърватска, Албания, Косово, Сърбия, Кипър (от 20.06.2020 г.), Малта (от 01.07.2020 г.), Нидерландия, Черна гора.
Очаква се в следващите дни и други държави да премахнат карантината и да позволят туристически пътувания! Ще Ви информираме своевременно за това.

ГЪРЦИЯ:

Гърция въвежда нови мерки за влизане на всички граждани през ГКПП „Кулата-Промахон“ – изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус на английски език, считано от 00.01 ч. на 15 юли 2020 г. По информация на българското посолство в Атина, тестът трябва да е направен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата.
https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/25986?fbclid=IwAR2MZURhEokWLzw6k70dtaH_IHlE8oAdv66p7gdW4dO29CSYLyWZv7FbXHI

Продължава да е в сила и задължителното изискване всички пристигащите в страната да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF) в срок от най-малко 24 часа преди влизането им в Гърция.

Гръцките власти повишават контрола за спазване на санитарно–хигиенните изисквания спрямо всички граждани в страната, като ще бъдат извършвани проверки от Гръцката полиция, Национална служба по прозрачността и Секретариата по търговията и защита на потребителите.

Във връзка със засиления контрол на властите, обръщаме внимание на пътуващите към Гърция през предстоящите почивни дни български граждани, че се очакват засилени проверки и по пътищата в страната.

Не се съобщава за нови допълнителни мерки спрямо гражданите, влизащи в Гърция през ГКПП на летищата и пристанищата. Към момента изискванията са гражданите, пристигащи със самолет или на отворените за влизане две пристанища Игуменица и Патра, да имат попълнен електронен формуляр, генериращ QR код. На избирателен принцип и по преценка на гръцките власти, пристигащите подлежат на тестване за коронавирус.
При пристигане в Гърция със самолет и в случай на положителен тест на някой от туристите, властите се свързват с туриста на контактите, посочени при попълване на PLF (QR кода). Туристът има 2 опции – или настаняване в карантинен хотел в Гърция за 14 дни или прибиране в България за своя сметка, след подписване на декларация.

Престоят в карантинен хотел е за сметка на държавата Гърция, когато туристът притежава и представи европейска здравна карта.

Европейските здравни карти са безплатни за всички самоосигурени лица, но за изваждането им е необходимо около 10-14 дни. За повече информация – www.ezok.bg

Припомняме, че до 6 часа на 14 юли, когато влизат в сила новите мерки, важи досегашният режим на влизане на всички граждани през ГКПП „Кулата-Промахон“ – попълнен електронен формуляр, генериращ QR код, засилено тестване за коронавирус на границата на избирателен принцип.
Списък с лицензираните български лаборатории, чийто тестове за COVID-19 ще бъдат признавани от гръцката страна, може да откриете в прикачената към съобщението Заповед No РД-01-336/12.06.2020 г. на Министерството на здравеопазването или да свалите оттук: https://mfa.bg/upload/54032/zapoved-rd-01-336-12-06-2020.pdf

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони :- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция “Ситуационен център”: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: crisis@mfa.bg.

ЕГИПЕТ:

Въздушната комуникация с Египет се възобновява от 01.07.2020 г. Регионите на Шарм Ел Шейх и Хургада са обявени за “Чиста зона”, т.е. свободни от епидемия COVID-19. В тази връзка египетското правителство обяви стимулиращи мерки за възобновяване на входящия чуждестранен туризъм. Част от тези правила са:
👉 Всички туристи, които пристигат с чартърни полети до курортните градове на „Чистата зона“ преди 31 октомври 2020 г., получават безплатна туристическа виза за един месец, която преди струваше 25 долара.
👉 Натовареността на хотелите ще бъде до 75% от легловата база.
👉  На летището на отпътуване туристът ще трябва да попълни документ, потвърждаващ, че преди това не са били заразени с коронавирус, не е бил в контакт със заболели, и че не са се появили симптоми на вирусната инфекция за периода от 14 дни преди датата на пътуване.
👉 Туристът от своя страна се задължават да не консумират храни или напитки извън хотела или ресторанта, които имат сертификат за безопасност, и в случай на някакви симптоми на вирусна инфекция, да се уведоми администрацията на хотела.
👉  В случай на коронавирусна инфекция по време на ваканция в Египет, на туриста ще бъдат осигурени лекарства и необходимото лечение за сметка на фонда COVID-19, създаден в Египет.

ТУРЦИЯ:

На 15.07.2020 г. беше одобрена мярка за облекчаване на граничния режим между Турция и България, като 14-дневната карантина отпада за всички български граждани, които представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR за COVID -19 при завръщането си в България. Това нововъведение потвърждава тенденцията за скорошно окончателно отпадане на карантината между двете държави!

👉 За всички наши туристи, които пътуват по чартърните програми на нашите партньори за Анталия, ще бъде оказано пълно съдействие за осъществяване на PCR тест, който ще бъде изцяло на разноски на компанията!

В случай че все още това изискване е в сила към датата на отпътуване на полетите ни, ще предоставим допълнителни подробности как ще се провеждат изследванията.

Очакванията ни са най-късно до 20.08.2020 г. да може да се пътува свободно от и до двете страни и необходимостта от този тип тестове да отпадне!

Моля, обърнете внимание, че правилата за обслужване и предоставянето на услуги, съществували в туристическия сектор до момента, са претърпели някои промени в съответствие с новите правила за хигиена.

Общите принципи, установени от Министерството на туризма за хотелите, за осигуряване на безопасен престой на гостите, са следните:
– Необходимостта да се спазва социалното разстояние (1 м-1,5 м) и да се информират гостите за това чрез установяване на специални знаци или маркировки
– Инсталиране на средства за дезинфекция на ръцете в обществените зони в целия хотел

НАСТАНЯВАНЕ НА ГОСТИТЕ
– При регистрация на гостите на рецепцията, предоставянето на информация за наличните факти, които пряко или косвено засягат госта с Covid-19, хронични заболявания и мястото на обитаване в рамките на 14 дни преди пристигането.
– Обработка с дезинфекциращи средства на ръчни чанти, колички и подобни материали
– Контролни бариери и социална дистанция на рецепцията
– Контрол на телесната температура
– Наличие на средствата за дезинфекция на ръцете
– Осигуряване на безплатни маски и ръкавици (по преценка на администрацията на хотела)
– Безопасно придружаване до стаите.

ОБЩИ ЧАСТИ
– Предупредителни знаци и изображения на мерките във връзка с Covid-19 в целия хотел
– Ежедневна обработка на цялата територия с дезинфекционен спрей-пулверизатор.
– Ограничаване на броя на седящите места с максимум 1 семейство на една маса.
– Организация на разстоянието между масите от 1,5 метра
– Задължително носене на маски и ръкавици от плат при обслужване
– Осигуряване на територията на басейните на най-малко 1,5 метра между шезлонги и чадъри и провеждане на ежедневни дезинфекционни процедури.
– Осигуряване на контрол върху носенето на маски и ръкавици на персонала, работещ в баровете
– Предоставяне на контролни бариери в бара
– Наличие на средства за дезинфекция на ръцете
– Организация на разстоянието от 1,5 метра на плажа

РЕСТОРАНТИ – БАРОВЕ
– Персонал с маски и ръкавици, ако е необходимо носене и на защитна козирка.
– Редовна ежедневна обработка на всички ресторанти и барове с дезинфекционни помпени пръскачки
– Осигуряване на средства за дезинфекция на ръцете в ресторанти и кухня, на входа и на изхода.
– Шведска маса – сервиране на ястия от персонала, осигуряващи елиминирането на контакта на гостите със сервизни лъжици и щипки.
– Социално разстояние между масите.
– Айран, плодови сокове и подобни напитки няма да се предлагат при условия за самообслужване в общите части и ще бъдат сервирани на масата на гостите от персонала.
– Набори за сол и пипер ще бъдат заменени с хартиени за еднократна употреба
– Подреждане на лъжици, вилици и ножове в хартиени опаковки
– След хранене, почистване и дезинфекция

КУХНЯ
– Дезинфекциращ тунел на входа на кухнята.
– Приемането на храна от доставчици в кухнята ще се извършва чрез преминаване на кутии и метални опаковки през дезинфекциращ тунел.
– Специална хигиенна обработка на плодове и зеленчуци преди готвене или сервиране
– Съответствие с необходимата топлинна температура в нагревателите на шведската маса.
– Задължително използване на калцуни и шапки
– Задължително използване на пречистване на въздуха на местата за готвене.
– Приготвяне, сервиране и съхранение на храната в съответствие с правилата
– В снек баровете, A la Carte ресторантите, намаляване на броя на местата с 50% и поддържане на социално разстояние
– Дезинфекция след обслужване

БАСЕЙНИ – ПЛАЖ – ЛУНА ПАРК – АКВАПАРК И АМФИТЕАТЪР
– Осигуряване на достъп до информация за състоянието на водата в басейна (температура на водата, нивото на хлор)
– Прилагане на правилото за дистанция от 1,5 метра за шезлонги и чадъри около басейна.
– Изключване на контактни водни игри, състезания и подобни анимационни развлекателни програми
– Намаляване на капацитета на амфитеатъра
– Съкращаване на шоу програмите
– Дезинфекция на всички атракциони след всяка игра в Луна парка
– Спазване на социална дистанция, докато чакате на опашка в Луна парка
– Спазване на социално разстояние в аквапарка
– Дезинфекция на увеселителния парк, седалките на амфитеатъра, игралните автомати и маси с дезинфекционен спрей-пулверизатор.
– Редовна дезинфекция на тенис кортове, фитнес клубове и фитнес уреди

ПОЧИСТВАНЕ НА СТАИТЕ
– Постоянна дезинфекция на коридорите
– Задължително носене на маски и ръкавици от персонала
– Дезинфекция с помпен пулверизатор спрей след почистване
– Събиране на мръсното спално бельо в специална торби
– Опаковане след пране, съхранение и предаване на бельо в найлонови торби
– Специално за гостите в стаите има дезинфектант
– Маски и ръкавици в стаята (по преценка на администрацията на хотела)
– Специален персонал в асансьора и постоянна дезинфекция на самия асансьор.

Обръщаме внимание на факта, че горните правила имат общ характер. Когато разработват протоколи за безопасна почивка, хотелите се опитват да изпълнят всички изисквания възможно най-точно, но също така си запазват правото да правят някои промени и допълнения. Хотелите също така си запазват правото да преминат през сертифициране и да получат специален документ от Министерството на туризма (HEALTHY TOURISM DOCUMENT), в който се посочва, че реалният хотел е преминал контрол и предоставените му услуги отговарят на всички необходими правила. Отбелязваме, че този сертификат не е задължителен документ и се издава при поискване от хотела.

ЧЕРНА ГОРА:

Към настоящия момент, 31.07.2020 г. за туристи, пътуващи от България до Черна гора с директен полет, предоставяне на отрицателен PCR тест не се изисква. Не се изисква и поставяне под карантина при пристигане.
https://www.mfa.bg/embassies/montenegro/news/25779
Съгласно заповед № РД 01-443/30.07.2020г. на Министерство на здравеопазването, всички лица, които пристигат в България с начална точка на отпътуване Черна гора, ще се допускат на територията на България след предоставяне на отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната. Лицата, които не представят отрицателен PCR тест, ще се поставят под карантина за срок от 14 дни. Срокът на заповедта е от 31.07.2020 г. до 31.08.2020 г

Вашият коментар

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *