fbpx

Лято под знака на COVID-19

Туристическата индустрия се бори да си върне доверието на клиентите.

Желанието на германците да пътуват е голямо, според последните проучвания, но има и много притеснения. През декември продажбите на предварително резервирани пакетни турове за лятото на 2021 г. бяха с 68% под нивото от предходната година. И дори за периода около Великден, търсенето все още е слабо, според туристическите асоциации. Изглежда, че нещата се търсят едва в края на май. За лятото данните за резервациите са дори малко по-добри, отколкото след избухването на пандемията миналата пролет, каза пред DW Юрген Шмуде, професор по икономика на туризма в университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен.

Доверието на клиентите е екзистенциален въпрос за туристическата индустрия. През пролетта и лятото на 2020 г. образи на репатрирани и заседнали туристи обиколиха света. Това изплаши много потенциални пътници. Понастоящем стана обичайно да се обещава на клиентите, че могат да отменят безплатни туристически обиколки, ако се издават предупреждения за пътуване за ваканционната дестинация. Това дава на пътниците по-голямо чувство за сигурност, каза Шмуде. Туроператорите също примамват хората от седмици с щедри условия и изгодни оферти. Но за мнозина остава несигурността: ще бъдат ли възможни международните пътувания това лято? И ако да, при какви условия?

Разбира се, да правите каквито и да е прогнози в момента е по-скоро като да гледате в кристална топка. Новите вирусни мутации, трудностите при набавянето на ваксини, дебатите за европейски паспорт за ваксинация и съществуващите предупреждения за пътуване правят невъзможни точните прогнози. В момента германското правителство дори се аргументира за по-строги ограничения за пътуване.

Тази година колко привлекателна е дестинацията за почивка ще зависи не само от възможните карантинни изисквания, но и от това колко голям е броят на коронавирусните инфекции, както и от местната степен на ваксинация. „Аспектът на безопасността, който преди това играеше второстепенна роля, стана изключително важен за почиващите“, казва Шмуде. Той вярва, че както през 2020 г., голяма част от хората ще пътуват вътре. Това се потвърждава и от проучване, проведено от института за пазарни проучвания YouGovlast декември. От респондентите в анкетата 40% заявяват, че планират да пътуват в рамките на собствената си държава през 2021 г.

Устойчивото пътуване става все по-привлекателно

Където и да е дестинацията – устойчивото пътуване, независимо дали пешеходен туризъм, колоездене или къмпинг, сега е популярна тенденция. Продажбите на велосипеди, моторни домове и кемпери експлодираха миналата година. Пътуващите все повече разчитат на ваканционни къщи и къмпинги за настаняване вместо на големи хотели. „Ваканционните домове и кемперите бяха абсолютно изпреварили играта миналото лято, защото можете да пътувате и все пак да се оттегляте до собствените си четири стени едновременно“, казва туристически агент Бул. Тя предполага, че тази тенденция ще продължи и през лятото.

Schmude също така отбелязва нарастващ интерес към устойчиви пътувания в резултат на пандемията на коронавируса: „Външният и екотуризмът вече изпитваха нарастващо търсене преди коронавируса и пандемията действаше като катализатор“. Търсенето на въздушни пътувания и круизи, от друга страна, спадна рязко и не се очаква да се върне скоро.

Шансовете са добри, че тази тенденция ще се консолидира не само това лято, но и извън пандемията. В проучванията една трета от анкетираните заявяват, че искат да променят поведението си при пътуване в сравнение с преди пандемията, казва Шмуде. „Много са открили туристически дестинации в Германия, които дори не са обмисляли преди“, казва Бул. Тя се надява, че хората ще получат нова оценка за пътуване през COVID-19 – също по отношение на устойчивостта.

Източник: https://www.dw.com/en