fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Полезна информация за Израел

СтолицаЙерусалим
Най-голям градЙерусалим
Официален ЕзикИврит, Арабски
Площ20 770km²
ВалутаШекел (ILS)
Часова зонаGMT+2

Израел е малка държава на югоизточния бряг на Средиземно море. Нейната история започва преди 35 века, когато еврейският народ се отказва от номадския си начин на живот и се установява по тези земи за да се превърне в нация. Тук се формира тяхната културна, национална и религиозна идентичност. Тук непрекъснато се поддържа и физическото му присъствие през вековете дори след като голяма част от евреите са били изпратени в изгнание.  Със създаването на държавата Израел през 1948 г. еврейската независимост отново е възстановена след като е билза загубена за почти 2 000 години.

Разположена в Близкия изток държавата граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, и се намира на кръстопътя на три континента: Европа, Азия и Африка. Със скромните  си размери от 470 км дължина и 135 км ширина, Израел обхваща разнообразни топографски особености на цял един континент.

Климатът се характеризира с много слънчеви дни и дъждовен сезон от ноември до април.

Столицата Йерусалим с население около 788 100 души е в центъра на националният и духовен живот на народа от времето на създаването и от Крал Давид, който е превръща в столица на кралството си преди 3 000 години. Днес, Йерусалим е процъфтяващ метрополис, седалище на правителството и най-големият град в Израел.

Много хора считат това място за най-свещеното на света. Йерусалим е място с голямо значение за трите най-големи монотеистични религии: юдаизмът, ислямът и християнството, а Израел и Палестина претендират, че това е тяхна столица.

Тел Авив е първият модерен еврейски град, който днес е индустриален, търговски и финансов център.

Хайфа е известен крайбрежен град още от древни времена и голямо средиземноморско пристанище на северен Израел.

Официалният език на Израел е иврит. Английският се използва широко като втори, а напоследък руският също набира голяма популярност.