fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
GRNconnect Bulgaria

10 въпроса, които да зададем на нов клиент

В днешното издание на нашите полезни B2B блог статии, посветени на всички заети в туристическият бранш, се задълбочаваме в процеса на адаптиране, който агентите имат за нови клиенти. По-конкретно, проучваме списък с въпроси, които бихте могли да зададете, за да сте сигурни, че приемате клиенти, които са подходящи за вашата агенция.

10 въпроса, които да зададем на нов клиент

Всеки от вас има собствен подход, който използва за набиране на нови клиенти. Има определени въпроси, които можете да зададете за да подобрите този процес. Правилните въпроси може да ви помогнат да разберете дали нов клиент е подходящ за вашата агенция и дали планирането на неговото пътуване е нещо, което смятате, че може да осъществите.

В края на краищата, не можем всички да се специализираме в семейни ваканции по целия свят или хавайски агротуризъм.

Ето защо съставихме този списък с въпроси, които туристическите агенти задават на новите клиенти. Независимо дали тепърва започвате или се занимавате с този бизнес от години, вярваме, че този списък може да ви помогне да подобрите процеса на комуникация и да се доближите много по-бързо до следващият си клиент.

1) Използвали ли сте услугите на туристическа агенция преди?

Ако отговорът на този въпрос е “да”, опитайте се да разберете защо е решил да смени агенцията. Ако е “не”, разберете защо са избрали да използват агенция този път. Разбирането за начинът, по който този клиент е резервирал пътуванията си преди, дава представа за процеса на планиране. Освен това, ще сте по-сигурни, че отговаряте на техните очаквания. Може също така да послужи като възможност да забележите всякакви потенциални червени знамена, като например клиент, който може да отнеме много време, и в крайна сметка да не използвате услугата ви или клиент, на когото е трудно да се угоди.

2) Къде бихте желали да отидете и кога?

Клиентът може да планира пътуване до дестинация, с която нямате много опит, така че е важно да откриете отговора на този въпрос рано, за да можете бързо да го насочите към някой друг колега, ако е необходимо. Освен това, ви дава добра представа за типа опит, който той търси. Планирането на пътуване за клиент, който определено знае кога и къде иска да отиде, ще бъде различно от планирането за клиент, който е по-отворен и гъвкав.

3) Разглеждали ли сте вече оферти за тази дестинация?

Подобно на предишният въпрос, това ще ви позволи да разберете колко гъвкав е вашият клиент. Освен това, ви помага да разберете с какъв бюджет може да работите.

4) Колко човека ще пътуват с вас – само възрастни или ще има и деца?

Това е добре да се знае поради редица причини, извън очевидните. Ако знаете, че на пътуването отиват възрастни хора, настаняването, което резервирате, както и маршрутът ще бъдат по-различни, отколкото ако става въпрос за семейство с малки деца. Също така ще ви помогне да разберете дали да търсите специални оферти и намаления.

5) Кой взема решенията и е лице за контакт при по-голяма група ?

Ако планирате пътуване за по-голяма група, не искате да се окажете в ситуация, в която се опитвате да общувате с няколко души относно плановете и да работите, за да угодите на всички. Най-добре е да установите един основен човек, който взема решения и да изясните, че ще работите предимно с този човек.

6) Има ли някакъв конкретен повод за пътуването – годишнина, рожден ден и т.н.?

Ако клиентът пътува, за да отпразнува рожден ден или годишнина от сватбата, можете да използвате тази информация, за да планирате няколко специални щрихи, които да направят пътуването му по-запомнящо се. Независимо дали това означава да организирате изпращане на бутилка шампанско до хотелската стая или да информирате хотела, полагането на допълнителни усилия с елемент на изненада, със сигурност ще превърне клиента в постоянен.

7) Кое най-много ви хареса и кое най-много ви разочарова по време на предишното пътуване?

Опитайте се да получите възможно най-много подробности с този въпрос. Може да се наложи да поискате повече допълнителна информация за да разберете най-важното. Това е мястото, където ще научите на какви неща наистина се радва нов клиент, така че да можете да включите възможно най-много от тях в пътуването и наистина да увеличите ефекта „УАУ“.

8) Как можем да Ви бъдем в най-голяма полза?

С този въпрос искате да научите реално какво точно иска клиента от вас, но също и как предпочита да общува. Някои клиенти ще искат да им изпращате текстови съобщения сутрин и никога вечер, докато други ще предпочетат следобедно телефонно обаждане. Разберете как искат да протича процесът на комуникация, избор и резервация, и се уверете, че ще работи и за вас.

9) Каква би била вашата мечтана почивка?

Понякога клиентите са толкова увлечени от това, което могат да си позволят, че не допускат да мечтаят за по-голямо. Но ако знаете за какво  мечтаят, може да успеете да уредите няколко предимства, с които да направите пътуването им по-приятно, като същевременно останете в рамките на техния бюджет.

10) Какъв е Вашият бюджет?

И накрая, искате да установите какъв е действителният им бюджет. Това е съществен аспект от планирането на пътуването и ви позволява да разберете дали си струва да ги вземете като клиент и дали пътуването, което се надяват да предприемат, е нещо, което можете разумно да планирате за тях.

След като завършите този списък с въпроси с нов клиент, трябва да имате добра представа какъв тип е той, какъв вид пътуване иска да му помогнете да планира и дали искате или не да работите с него.

Професионален съвет: Не всеки, който се свърже с вас, ще бъде подходящ за вашата агенция. Ето защо винаги е полезно да познавате няколко агенти, които са специализирани в области, които вие не познавате, така че да может да разчитате на тях при необходимост.

Редовната комуникация в мрежа с други агенти ще ви създаде много полезни контакти.

Ако все още нямате регистрация при нас, попълнете формата за да получите достъп ➡️https://bit.ly/46CB7ko
Ако имате нужда от допълнителна информация и въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на:
📨grnbulgaria@grnconnect.com
📞 0888 638 700
Ако се чудите дали да ни се доверите, ето малко повече за нас GRNconnect Bulgaria.