fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
B2B резервационна система за хотели

Бъдещето на корпоративните пътувания и мястото на туристическите агенции в него

Погледът към бъдещето на корпоративните пътувания не е лесен.

Статистиката, използвана за определяне накъде сме се запътили, не рисува ясна картина, което кара някои да прогнозират, че няма да се върнем към нормалното си състояние до 2024 г. и дори след това, докато други смятат, че корпоративните пътувания вече са се завърнали и дори надхвърлили нивата от 2019 г.

Ако сте агент или туроператор, специализиран в корпоративни пътувания, тази информация със сигурност ви притеснява. Как е възможно да работите нормално когато не знаете дали нещата ще се върнат към обичайното си състояние.

След като се заровихме в някои от изследванията, разбрахме, че въпросът може да не е за това кога корпоративните пътувания ще се върнат до нивата от 2019 г. или по-високи. По-скоро смятаме, че е важно да се съсредоточим върху това как се променят корпоративните пътувания и какво можете да направите като туристическа компания, за да изпреварите тенденциите, и да подобрите потенциала си за приходи.

Какво казва статистиката?

Като начало, нека разгледаме някои анкети и статистики. Но преди да се задълбочим, важно е да отбележим, че много от тях са от първите дни на пандемията или преди това. Използването им за прогнозирането на бъдещето на корпоративните пътувания е може да е сериозно предизвикателство.

Това се дължи главно на факта, че по-голямата част от фирмите са преминали към модел на по-тежка дистанционна работа. Има много причини, поради които това има ефект върху бъдещето на корпоративните пътувания, и ние ще разгледаме тези причини малко по-късно. Но е важно да имате предвид това, докато преглеждате последните статистически данни.

Когато гледат анкети, мениджърите са склонни да бъдат по-оптимистични. Всъщност резултатите от анкетата на Global Business Travel Association (GBTA) разкриват, че повечето мениджъри очакват повече бизнес пътувания през 2023 г., отколкото през 2022 г. А анкета, проведена от Morgan Stanley Research, установи, че много от анкетираните вярват, че разходите по пътувания в тяхната компания са се върнали към нивата отпреди пандемията до края на 2022 г.
Други източници на данни казват, че все още не сме стигнали. Статия от Skift гласи:

„Amex GBT заяви, че глобалният капацитет на авиокомпаниите през 2023 г. се очаква да се възстанови до 92 процента от нивата от 2019 г.“

Въпреки, че тази цифра е доста близо до 100%, това е по-малко от „равните или по-високи“ суми, които мениджърите, отговарящи за корпоратвините пътувания в най-големите световни компании твърдят, че техните компании харчат.
И така, откъде идва разликата?

Корпоративните пътувания се промениха…много

Смятаме, че една от най-големите причини за различните статистики и прогнози около корпоративни пътувания е колко неща са се променили през последните няколко години.

Границата между корпоративното и развлекателното пътуване се е размила толкова много, че може да е трудно да се разбере наистина къде свършва едното, и къде започва другото.
Увеличаването на възможностите за дистанционна работа допринесе изключително много за това. Но пандемията като цяло, както и подобренията в технологиите, също промениха начина, по който служителите подхождат към бизнес пътуванията.

От една страна, разписанията на авиокомпаниите се промениха значително. Вече има по-малко полети, а тяхното разписание не винаги е толкова благоприятно за бизнес пътуване, както преди. Това означава, че на пътуващите по работа често се налага да удължават пътуванията си там повече отпреди.

Подобреният Wi-Fi достъп и увеличаването на дистанционният начин на работа обаче, не са толкова лошо нещо. Пътникът може да стигне до летището по-рано, да свърши малко работа, да поработи в самолета, и след това лесно да изпълни задачите, за които е пътувал и накрая да разполага с повече свободно време.
По този начин пътуване, което преди е било набързо, само за през деня, при което служителят се връща у дома навреме за вечеря, сега може да бъде пътуване за една нощ с време за посещение и разглеждане на местни забележителности или посещение на стар приятел. Но когато става въпрос за разходи и статистика, къде се вписва пътуване като това?

Bleisure срещу Workcation срещу Lisness

Тъй като границите между свободното време и корпоративните пътувания се размиха, имената, които използваме, за да опишем тези пътувания, се увеличиха. Но това е така, защото има различни начини, по които хората използват възможностите за дистанционна работа, за да пътуват и да изследват света, като същевременно поддържат разумен баланс работа/личен живот.

Понякога тези термини се използват взаимозаменяемо, но има няколко малки разлики.

Bleisure /business + leisure/ – общ термин отпреди пандемията, който се отнася до пътуване, което се заплаща от компанията, и е предимно с бизнес цел. По време на това пътуване, служителят може да отдели малко време, за да се включи и в някои развлекателни дейности, като например, бързо посещение на местен музей след приключване на работния ден.

Workcation /work + vacation/ обикновено се отнася до служител, който има възможност да работи дистанционно и да избере място извън населеното, на което преди пандемията в ходил на работа в офис. За престоят си там, той заплаща със собствени средства. Когато приключи работният ден, той вече е свободен да разгледа и да се наслади на новата дестинация. В България, тази тенденция се наблюдаваше в голяма част от заетите в ИТ сектора.

Lisness trip, което е по-нов термин, и е по-фокусиран върху ваканцията и свободното време. Служителят може да удължи своят четиридневен уикенд, като работи половин ден във вторник и сряда, връщайки се у дома в четвъртък. Общо пътуването ще продължи една седмица, но той може да отдели един или два дни за пълна почивка. Акцентът тук е основно в почивката.

Ключовият извод, който може да си направим е, че корпоративните пътувания трябва да бъдат по-гъвкави. Освен това е по-трудно да се определи какво представлява корпоративно пътуване и какво е пътуване за почивка, тъй като границите са размити.

Възходът на корпоративните срещи и събиранията извън работните пространства

Не само, че границата между корпоративните пътувания и тези за почивка е размита, но и самите бизнес пътувания са се променили. Преди може да сте виждали само служители на по-високо ниво да пътуват редовно до различни локации на компанията. Сега обаче не е необичайно да видите екипи със служители от всички нива, които пътуват няколко пъти в годината, за да се възползват от предимствата на личната среща.

Често се посещават места, които са привлекателни за разглеждане след работно време. Понякога служителите искат да доведат семейството със себе си и да останат в апартаменти или домове под наем, вместо в хотели. Други може да искат да удължат пътуването си с няколко дни, предлагайки да платят за престоя си.

Какво означава това за корпоративните туристически агенти?

Като корпоративен туристически агент, вземането предвид, че гъвкавостта е ключова за всички бизнес пътувания за 2023 г. и вероятно след това, ще ви помогне да подобрите своите предложения за вашите клиенти. Познаването на някои от техните ключови особености около промените, които бизнес пътуванията изискват вече, може да помогне много за разграничаването ви от конкуренцията.

Едно от най-големите предизвикателства, които потенциално бихте могли да решите като туристически агент, е, че хората искат уникални места за престой, но фирмите се колебаят да резервират място, което може да не отговаря на стандартите за чистота или безопасност.

Хотелите се борят да подобрят своите предложения за пътниците, които удължават пътуванията си, но привлекателността на уникалното, дългосрочно отдаване под наем е трудно да се преодолее.

Като агент възможността да предлагате повече уникални апартаменти и места за настаняване, които са проверени като безопасни и чисти, може да ви постави една стъпка над конкуренцията. В края на краищата, никой работодател не иска да изпрати своя служител да остане на място, гъмжащо от буболечки или змии.

В края на деня хората все още пътуват по работа, но изглежда различно. Това означава ли, че бизнес пътуванията като категория изчезват? Ще се промени ли определението за бизнес пътуване?

Само времето ще покаже. Междувременно агенти, които са гъвкави и способни да предложат начини на бизнеса да отговори на изискванията на служителите, като същевременно спазват изискванията, ще бъдат една глава над останалите в своя бизнес.
Голяма част от изследванията за тази статия идват от страхотна панелна дискусия, организирана от Skift. Можете да се регистрирате и я видите сами.

П.С. В GRNconnect имаме голям избор от апартаменти и хотели, които отговарят на нашите високи стандарти, което улеснява агенти като вас да намерят идеалното място за вашите клиенти.

Ако все още нямате регистрация при нас, попълнете формата за да получите достъп ➡️https://bit.ly/46CB7ko
Ако имате нужда от допълнителна информация и въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на:
📨grnbulgaria@grnconnect.com
📞 0888 638 700
Ако се чудите дали да ни се доверите, ето малко повече за нас GRNconnect Bulgaria.