fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Covid Гърция

Как Гърция планира да посрещне туристите си отново това лято?

Да, Гърция планира посрещането на своите туристи отново през това лято и обмисля как това да стане не само по-най-добрият възможен начин, но и по най-безопасният такъв.

Министърът на туризма, заедно с министър председателят на Гърция изложиха ясни насоки и идеи за лятото на 2021 г. и как страната планира да внедри технология, за да може да наблюдава потенциалните посетители, като същевременно създаде и приятелско посрещане. Няма никакво съмнение, че лятото ще бъде обещаващо.

Гърция не планира да изисква ваксинация срещу COVID-19 като условия за влизане в страната. Въпреки това, работи активно върху ваксинацията на собственото си население възможно по-скоро, но вижда задължителната ваксинация като ненужно препятствие.

Едновременно с това, Гърция настоява пред Европейският съюз да се създаде единен ваксинационен сертификат, с подобрени мерки за сигурност, така че всеки, който е бил ваксиниран, да може да пътува по света в по-олекотен пропускателен режим. Страната вижда 3 основни аспекта за възстановяването на безопасния туризъм на световно ниво: трансграничен обмен на данни за ваксинации, бързо тестване и ваксинация.

Много държави вече промениха пропускателният за режим и разрешиха преминаване на границите им за пътуващи, които вече са с втора ваксина, независимо откъде са, за да стимулират рестарта на свободното пътуване и туризъм. Остават ключови въпроси относно сигурното валидиране на всеки сертификат и разработването на надеждни стандарти за сертификати.

Към днешна дата, Гърция изисква отрицателен PCR тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуване, като това може да продължи и през лятото.

Но по време на обръщение към UNWTO, Съвета по туризъм на ООН, страната се присъедини към други, включително Испания, като заяви, че бързото тестване за антигени е най-важното развитие при добавянето на допълнителни нива на безопасност, без да се разрушава опитът при пътуване, докато ваксинациите достигнат критична маса.

Гръцкият министър на туризма съобщи пред медиите за утвърден протокол по приемане на туристи това лято. Според министър Харис Теохарис се изисква сертификат за ваксиниране или отрицателен ПСР тест.

На границата властите ще прилагат бърз тест за коронавирус. Осигурени са специализирани хотели за туристи, които евентуално покажат симптоми на заразяване.
Официално Атина посочи, че туристическият сезон ще стартира от 14 май, а при подобрена епидемиологична обстановка е възможно и по-рано, според министър Теохарис.