fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Пътувания през 2022

Как ще изглеждат пътуванията през 2022

Не е тайна, че всички чакаме с нетърпение пътуванията да се възстановят с нормалните си честоти. И без значение дали планирате вълнуващо преживяване на Френската Ривиера или уикенд, в който да се насладите на шоу на Бродуей в Ню Йорк, вероятността това да се случи през 2022 става все по-голяма. Но всички се чудим как точно ще изглежда условията, в които ще можем да пътуваме през следващата година?

Истината е, че всичко вече ще изглежда много различно.

За добро или лошо, времената, в които пътувахме безгрижно преди пандемията безвъзвратно отминаха.

Но добрите новини са, че на хоризонта вече има много добри подобрения.

Туризмът преди пандемията беше в своя пик и определено пътуванията преди 2020 бяха много по-достъпни от всякога от всяка една гледна точка. И докато това беше много добра възможност да опознаем света, в тази златна ера на туризма имаше и много „подводни камъни“.

Например, малките градчета и населени места, които не са създадени за огромните тълпи от туристи, които ги посещаваха всеки ден, отрицателните последици не закъсняха.

Новото лице на пътуванията ще се промени много през 2022. Нека погледнем точно как ще се случи това.

Фокус върху целенасочено пътуване

Очевидно е, че през последните две години натовариха много и психичното ни здраве. Вредата беше еднакво сериозна както за индивидуалния човек, така и за обществото. С възстановяването на туризма, ще видим незабавният ефект от увеличаването на пътуванията с цел „да избягаме от рутината и да се заредим“.

Те могат да са под формата на „в търсене на самите себе си“ (както когато искаме да останем сами и да пренаредим мислите и целите си) или да отидем на сафари, на което винаги сме мечтали, но все сме отлагали.

Каквато и да нашата цел, пътуванията ще ни помагат все повече да бягаме от ежедневието и да търсим начин да се разтоварим най-вече психически от всички трудности, мерки и ограничения, с които неизбежно се сблъскваме всеки ден.

Увеличаване на ЕКО пътуванията

Глобалната пандемия определено разкри едно от най-пагубните влияния на масовия туризъм върху околната среда. И това се забеляза веднага след първият световен „локдаун“, по снимките, които виждахме на празните мегаполиси, на големият брой самолети, които седят на земята, на документалните филми, които се появиха и ни показаха как въздухът никога досега не е бил толкова чист, но които ни дадоха да разберем и какви климатични изменения ни очакват, ако продължаваме да живеем п начинът, по който живяхме преди пандемията. По един или друг начин всеки от нас разбра какъв ефект оказват ежедневните действия на хората върху земното кълбо.

Къде остава мястото на пътуванията след като всички тези факти са на лице?

През 2022 ще станем свидетели на повишаване на т.нар. „отговорно“ пътуване до природни зони, с акцент върху устойчивостта и образованието. Интересът към този тип туризъм ще бъде не само заради опасването на светът, в който живеем, но и заради подобряване на начинът на живот на местното население.

Повишавано използване на технологиите по време на пътуване

Начинът, по който ще пътуваме през 2022 ще е много по-различен и от технологична гледна точка. С драстично намаляване на контактите между хората, много от нас ще разчитат на приложения не само при планиране на пътуванията си, но също така и при разглеждане на дестинацията, която планираме да посетим.

Това ще се отрази най-много на начинът, по който ще разглеждаме забележителностите в конкретен град, например. Туристите ще предпочитат самостоятелни да се подготвят и да посетят желаните места, отколкото да се включват във всякакви групови обиколки и мероприятия. И така, ако някога търсехме да се присъединим към групи с екскурзовод или туристически автобуси, които да ни разходят из основните забележителности и да ни разкажат за историята и културата, вече ще потърсим и ще имаме възможност да направим това и през различни смарт приложения на телефона си.

Вече съществуват редица такива, които можеш да закупиш предварително, още преди да си отпътувал, да ги запазиш на телефона си, и да ги използваш на място.

Вече ще можем да се забавляваме без да се налага да ходим много далеч от дома

Все още ли се чувствате нетърпеливи да пътувате в или извън страната? Не се страхувайте. През новата година ще станем свидетели на все по-интересни преживявания на място в хотелите и ваканционните имоти, които се отдават под наем, чиято цел ще бъде да направят престоят ни вълнуващ, без да се налага да обикаляме много.

Постепенно ще се научим да изпитваме същото задоволство от пътуванията без да се налага да ходим надалеч. Все повече градски хотели предлагат вече различни услуги, с която целят да привлекат не толкова бизнес туристите, колкото местните жители на града. Например, „Прекарайте една неделя при нас, ще Ви поглезим със закуска в леглото, ще Ви направим масаж и ще се оставим детето Ви под надзора на опитен аниматор“. Възможностите са безкрайни!

Ще се появяват все повече бутикови хотелски вериги

Туристите все повече и повече жадуват за уникални места за престой. Този интерес нарасна и с популяризирането на AirBnB, който дава възможността да се почувствате като един от местните жители на мястото, което сте избрали да посетите. През 2022 се очаква сериозен ръст на бутикови хотели, които всъщност да притежание на големи хотелски вериги. Те ще предлагат високи нива на обслужване, докато едновременно с това ще ви осигурят достатъчно уединение, спокойствие и комфорт, което може да изживеете в малки места за настаняване.

Вече ще пътуваме с по-дълъг престой и ще оставаме дори месеци

Друга ключова промяна ще бъдат по-дългите престои. Много често ще можем да оставаме на дадено място с месеци. Как така? Замислете се колко хора вече работят от вкъщи, като тази тенденция все повече и повече ще нараства. Както работят от вкъщи, така ще могат да работят от всяка една точка на света, където има интернет достъп.

Това ще бъде идеална възможност да поживеем в някой град за няколко месеца и наистина да го опознае. Защо не направим своя план веднага – да се наситим най-накрая на тези уникални залези в Лос Анджелис, да посетим най-накрая всичко, което сме искали да разгледаме в Париж, но все не ни остава време за 5 дни или да усетим най-накрая атмосферата на Кейп Таун и да поживеем едновременно на плажа с гледка към планината.