fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Какво се случва в Китай

Тази година „модата“ на вирусите пристигна от Китай.

Новият коронавирус, който за съжаление много бързо започна да се разпространява не само в Европа, но и в Австралия и САЩ, вече е факт. Огнището е в централната провинция Хубей, в град Ухан и по-конкретно в местен пазар за животни.

По-лошата новина в случая, че не става въпрос за обикновен грип, а за сериозен вирус с вече над 40 смъртни случая. Много чуждестранни консулства и международни фирми планират евакуация на персонал и гражданите си от района.

Китайският президент Си Дзинпин признава тежката ситуация и правителството засили усилията за ограничаване на пътуванията и публичните събирания. За град с над 11 милиона жители, това означава пълна блокада – транспортните връзки са силно ограничени с изключение само на спешните превозни средства. Все повече започва да се усеща и зараждаща нужда от основни продукти и лекарства.

Болниците все по по-трудно се справят с места за всички болни, оборудване, медикаменти и персонал.

Разбира се, както във всяка подобна криза от световен мащаб, и в този случай са налице теории за изкуствено създаден вирус, който умишлено е разпространен точно на територията на Китай. Засега епидемиолозите отхвърлят всякакви подобни конспирации базирайки се на първоначалната теза, че вирусът тръгва от първите заразени, които са имали контакт с пазара за месо от диви животни в град Ухан.