fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Екскурзия до Матера

Обиколка на Матера

Матера – срамът на Италия, превърнал се в защитен обект на ЮНЕСКО!

Защо срамът? Ами до съвсем скоро тук са живели в пещери (допреди 60 – 70 години). Не са имали тоалетни, а са използвали гърнета, чието съдържание се е изхвърляло директно пред пещерата…

Градът в област Базиликата, Южна Италия, вероятно е по-известен за българските туристи като дестинацията, която стана европейска столица на културата, заедно с Пловдив през 2019. В миналото обаче, Матера или „Саси ди Матера“ и била известна с факта, че местните са живеели в пещери, издълбани във варовиковите скали покрай коритото на река Гравина.

Както вече ви споменахме, през не толкова далечното миналото, хората тук са живеели в много голяма мизерия, заедно с добитъка на едно място, в студени и влажни пещери. Смъртността сред децата била изключително висока заради липсата на канализация, хигиенни навици и бедност. В наши дни, Матера е един от символите на район Базиликата и задължителна дестинация, която трябва да посетите.

Единственият град, заради който в Италия е прокаран нов закон. В съвсем ранното зараждане на Европейският съюз, във формата, в който го познава днес, се е създала европейската икономическа общност, според която е било абсолютно недопустимо да съществуват места, където местното население да живее при такива условия. Преместването на жителите на Матера от пещерите в новопостроени домове отнело доста години, най-вече заради техният упорит отказ да се приспособят към новите условия.

Днес, почти няма и следа от условията, при които са живели хората тогава, но малкото останали пещери са превърнати в хотели, магазини, кафенета и ресторанти. Матера е включен в обектите на ЮНЕСКО, и от този момент нейната популярност като туристическа дестинация нараства всяка година. Градът буквално има два различни облика през деня и нощта. Ако имате възможност да видите нощна Матера ще се убедите сами.

И тук пристигаме с организирана екскурзия с автобус и тъй като новата автогара е в процес на изграждане, но се очаква да стане много модерна, слизаме една идея по-далеч от историческата част и вървим пеша около 15-на минути. Спираме за кратка почивка на един от главните площади, където пред нас се открива една от най-хубавите гледки към града. Дали защото това бяха първите ни впечатления или защото около нас непрекъснато се чуваха известни италиански ритми от уличните музиканти, този момент дълбоко се е запечатил в нашите спомени от Матера. Ето и снимков материал:

Забележителности на МатераИнформация за Матера

Екскурзия до МатераОбиколка на Матера

Разделяме се на две групи и се отправяме към разглеждане на това забележително място. Бяхме изрично предупредени, че настилките по улиците тук могат да бъдат много хлъзгави. Носенето на удобни, спортни обувки и повишеното внимание, особено в стръмните участъци е задължително. В допълнение, трябва да имате предвид, че в този района на Италия е доста горещо. Посещението ни е района на Пулия, и в частност – Матера беше към края на септември, но времето беше повече от подходящо за плаж. (Споменаваме Матера докато говорим за Пулия, но държим да отбележим, че тя се намира в район Базиката.)

Ако сте решили да разглеждате Матера сами, трябва да внимавате да не се загубите или поне да имате предвид, че рядко може да се върнете по същият път, по който сте тръгнали. Всички знаем за романтиката да се изгубиш по тесните италиански улички, но тук рискувате да прекарате времето си в лутане и търсене на правилния път, вместо да разгледате всичко и да се насладите на невероятните пейзажи.

Ето и малко снимки от нашата обиколка:

Мнения за МатераИнформация за МатераПочивка в ПулияКакво да видим в Матера

След като минахме стръмният и хлъзгав участък, за който бяхме предварително предупредени, пред нас се откри гледката с пещерите, в които са живели най-бедните в миналото. Или точно когато всички в групата започнаха да си шушукат „кога ще видим пещери, най-накрая“, те се оказа точно пред нас:

Посещение на пещера в МатераПещерите на Матера

С голямо учудване забелязахме, че между пещерите на хълмовете отсреща, както и в долината на вече пресъхналата река се разхождат хора и разбрахме, че по-смелите могат да направят още по-голяма обиколка на Матера, ако не се притесняват от почти изгарящите слънчеви лъчи. Ние не бяхме от тези и предпочетохме да се насладим на студена италианска бира в свободното време, за което ще ви разкажем по-късно.

Останалата част от обиколката премина през изкачване и слизане по малки, тесни и живописни улички, кратки спирки за фотопауза. Имахме възможност да влезем и в една от църквите, както и да посетим истинска пещера, превърната в магазин. Видяхме и прословутите гърнета, които са използвали за тоалетна в миналата, а по настоящем са скъп сувенир …😊

Най-известните църкви в МатераЦървки в Матера

С напредването на деня, температурите ставаха все по-безмилостни и вече нямахме търпение за свободното време, което задължително щяхме да посветим на дълга почивка с обяд и студена бира. Нашият опитен екскурзовод ни заведе на много приятно място на малък площад, където ни очакваше всичко, от което се нуждаехме в момента.

Точно тук ни се случи да чуем за първи път нашумелите в последствие в България съобщения на мобилните телефони с тестови предупреждения за някакво бедствие или застрашаване на националната сигурност (test alerts). За момент се притеснихме много, но след като се огледахме, около нас хората изобщо не обърнаха внимание на изключително пискливият звук идващ от всяка точка и от всеки телефон…

Свободното време не беше много и мина неусетно в почивка, кратък пазар и разходка из тесните улички. След него бяхме поканени на дегустация на пица на една от най-красивите панорамни тераси, които видяхме по време на нашият престой в Матера.

На пръв поглед, заведението, в което беше организиран нашият обяд изглеждаше доста невзрачно и приличаше повече на закусвалня за бързо хранене. Работеше на самообслужване и след като си избрахме парче пица, към което добавихме и подходяща напитка (никога не може да познаете каква 😀 ), се запътихме да потърсим свободна маса. Не очаквахме отвън да е свободно, но решихме да надникнем и ето какво ни очакваше отвън:

Най-добрите ресторанти в Матера

По доволните ни физиономии може лесно да разберете дали обядът и пицата са ни харесали.

И това беше финалът на нашата обиколка на Матера, от която се прибираме задоволени във всяко едно отношение и преизпълнени с хубави емоции и невероятни спомени.

Всички наши предложения за екскурзия до Матера Ви очакват тук

Не пропускайте и нашият youtube канал с много видеа от нашето пътуване до Матера.

За най-добрите цени и резервации,

СВЪРЖИ СЕ С НАС ИЛИ НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ