fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Исторически парк

Обща информация – Исторически парк

Исторически парк

На 30 км от Варна, в село Неофит Рилски, Ви очаква едно истинско преживяване за душата и тялото. Една арена, на която историята оживява, за да можем да я преживеем отново!

Исторически парк е мястото, където може да поглезите всички сетива. Развитието му е толкова динамично, че колкото и пъти да го посещавате, паркът никога няма да е същият, защото неговите създатели не спират да предлагат нови и нови неща, да разширяват територията му с всеки изминал ден, за да го превърнат в един от най-големите световни атракциони.

Още отдалеч ще забележите голяма статуя на стрелец, която стои гордо изправена на входа на обекта. Легендата разказва, че в древни времена, когато хората са се страхували от гръмотевиците, защото са смятали, че това е гневът на Боговете, древните славяни и прабългари са се изправяли смело и са стреляли в небето. Магията на това място се усеща още преди да прекрачите входа, който представлява уникална възстановка на крепостта „Баба Вида“ край Видин, но в цялостен вариант. За посетителите на парка е осигурен и безплатен паркинг с около 300 места за автомобили и най голямата в България станция за зареждане на електромобили.

Исторически парк

Влизайки в крепостта Баба Вида, ще Ви посрещнат любезните служители и екскурзоводи на Парка, които ще Ви обяснят накратко за различните обекти в него и ще Ви придружат в пътуването във времето, което Ви престои. За редовните посетители се предлагат и специални карти за отстъпка, които важат и за ресторантите, които се намират на територията на комплекса. Енергията и зарядът допълнително са подсилено от музиката, която ще чувате навсякъде около вас, и която е композирана специално за Исторически парк.

Това не е просто обикновен атракцион, а един уникален културно-исторически проект, където може да видите българското наследство в целият му блясък и величие на едно място. Започвате от времето на неолита и завършвате с Второто Българско Царство. Ето накратко основните обекти, които туристите ще имат възможност да видят на място:

 • Древно селище – представя бита и културата на две епохи – неолит и халколит.
 • Тракийска епоха
 • Римска епоха
 • Гробници – Поморийска гробница, Свещарска гробница и Александровска гробница;
 • Прабългари – няколко юрти, които представляват преносимо жилище, подобно на палатка;
 • Славяни – състои се от полувкопани землянки с дървена конструкция.

В момента са в процес на изграждане и Първото и Второто българско царство, кино, където ще могат да се гледат прожекции, създадени специално за Исторически парк, детски кът за най-малките посетители, както и трети ресторант. Ако в момента, минималното време, което трябва да отделите за разглеждане е 4 часа, след изграждането на всички съоръжения, няма да Ви стигне един пълен ден за да може да се насладите на всичко, което предлага това място.

Сред останалите забавления на територията, действащи в момента са:

 • Разходка по езерото с лодки;
 • Стрелба с лък;
 • Снимки с реквизитно облекло;
 • Снимки с хищни птици;
 • Конна езда;
 • Ритуално пиене на вино;
 • Тракийски ритуали;
 • Възстановки;

 

В Исторически парк се провеждат множество събития и фестивали, които подкрепят и възраждат българското изкуство, занаяти, традиции, бит и култура.

Може да проверите за предстоящи събития на следния линк –  https://ipark.bg/bg-BG/Events

Пролетна ваканция в Историчеки парк

Докато преминавате през различните епохи, ще можете да направите пауза за обяд в един от двата ресторанта, които предлагат автентични, стари рецепти, характерни за времето си и регионите на България. Акцент в асортимента са ястия и напитки, в чиито приготвяне са заложени изцяло български продукти със занаятчийски характер. Сред асортимента са бира от лимец, традиционна баница с различни видове плънка и разбира се истинско пълномаслено българско кисело мляко, което не може да опитате никъде другаде!

Освен за индивидуални посещения, Исторически парк е и перфектното място за организиране на всякакъв вид събития – тийм билдинги, изложения, презентации, сватби, обучения и много други, в неповторима обстановка и с автентичен реквизит.

Храмът и Римският дворец могат да се превърнат в идеално място за презентация, семинар или обучение. Защо да не поканите Вашите клиенти и партньори на едно по-различно място от традиционната конферентна зала или защо да не представите Вашите продукти и услуги на фона на заобикалящото историческо наследство на България. Паркът дава уникалната възможност да съчетаете полезното с приятно, работата с удоволствието и да оставите трайна следа в съзнанието на хората, посетили Вашето събитие на такова място. А защо да не организирате тийм билдинг за Вашите служители, който да включва стрелба с лък, конна езда, разходка с лодка и още много разнообразни дейности, които можем да измислим специално за Вас, съобразени изцяло с изискванията и бюджета.

Съвсем скоро на място ще се предлага и леглова база, която ще е организирана в малки къщички, които ще са в унисон с архитектурата на целия комплекс.

Дотогава, може да разгледате нашите пакети с настаняване в Св. Константин и Елена, която е само на 44 км от Исторически парк и да преживеете един незабравим уикенд, съчетан с почивка на брега на морето и възможност да посетите и опознаете това велико място!

Пролетна ваканция в Исторически парк
Пролетна ваканция в Исторически парк