fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Екскурзия до Чичен Ица

ПОСЕТИХМЕ ЗА ВАС: Чичен Ица и Валядолид, Мексико

Да отидеш до Мексико и да не посетиш Чичен Ица е както се казва, да отидеш до Египет без да посетиш пирамидите…

И естествено, следвайки това златно правило, задължително сложихме Чичен Ица в списъкът ни съ задължителни посещения.

В търсене на предварителна информация и разговаряйки с нашите местни партньори в Мексико обаче разбрахме, че екскурзията до тази топ дестинация има много и различни разновидности според предпочитанията, бюджета и интересите на различните туристи.

Ето защо се спряхме на пакет “Чичен Ица Делукс“ :

  • Възможно най-наситеният пакет откъм посещения. Екскурзията до Чичен Ица при всички положения ще ви отнеме един цял ден, от сутринта до вечерта, така, че препоръчваме да го оптимизирате максимално и да се възползвате да видите колкото се може повече места.
  • Посещение на Валядолид. Определено не съжаляваме, че се докоснахме и до тази страна на Мексико, защото успяхме да усетим истинската атмосфера и действителност, която често е много по-различна от лъскавите курорти на крайбрежието на Канкун.
  • Посещение на Сеноте. За сенотетата тук ще си говорим малко по-късно в статията, но със сигурност трябва да видите поне едно!
  • И накрая защо делукс – просто защото пътят е дълъг и комфортът по време на пътуването със сигурност играе важна роля в избора на конкретната програма.

Както обикновено, тръгнахме много рано от хотела, като след около 30 минути пътуване бяхме прехвърлени в голям луксозен автобус с екскурзовод и един стюард, който трябваше да се грижи за нашето приятно пътуване. Стартирахме със закуска, която въпреки, че беше поднесена в условията на транспорт с автобус, беше точно това, от което се нуждаехме в момента, тъй като бяхме станали рано и голяма част от нас не бяха успели да закусят в хотела. Разбира се, по време на пътуването екскурзоводът ни обясни подробно програмата, даде ни цялата необходима информация, която ще ни е от полза и започна да ни разказва за историята и културата на маите. За тези, на които им беше интересно и успяха да останат будни, на разположение имаше различни видове разхладителни напитки, в това число и бира.

Не след дълго достигнахме първата точка от нашата програма – Сеноте, което не просто щяхме да видим, а в което щяхме да се потопим.

И тук е времето да разкажем за многобройните сенотета в Мексико, за които толкова сме слушали. Това са подземни реки, пещери и водоеми, които са разпръснати по цялата територия на Юкатан. Местните вярват, че потапянето в тези води действа пречистващо, лечебно и зареждащо. И разбира се, в унисон с това, на всички ни бяха раздадени ключове от съблекални и шкафчета за багаж, където да се подготвим за нашето приключение в дълбините. Едно от задължителните условия за да се изкъпете в този водоем е предварително да си вземете душ и това се следи доста стриктно и разбира се, да бъдете със спасителна жилетка.

Следваща спирка – Чичен Ица.

Със самото слизане от автобуса, буквално бяхме „обкръжени‘ от амбулантни търговци, които искаха на всяка цена да ни продадат сомбреро с убедителни подвиквания „very cheap price”, “only 1 dollar”, only for you my friend“ и т.н. Въпреки, че бяхме предупредени дори да не ги поглеждаме, защото визуалният контакт се възприема като известна доза съгласие и интерес, това беше почти неизбежно.

И тук отново се убедихме, че избирайки делукс варианта на екскурзията е много добро решение, тъй като ни беше предоставена вода в специални сувенирни бутилки, които ни останаха за спомен. От безпощадните лъчи на слънцето щяха да ни пазят чадъри, а нашите опитни екскурзоводи и водачи бързо си проправиха път между амбулантните търговци и ни заведоха на сянка за кратък инструктаж преди да влезем в комплекса. Бяхме предварително разделени на малки групи според езикът, който говорим.

Една лоша новина за пушачите – на територията на Чичен Ица е строго забранено пушенето, включително и на така популярният айкос. При влизане ще бъдете щателно проверени и ако имате цигари или тютюневи устройват в багажа, ще бъдете изрично предупредени да не ги използвате. Е, някак го преживяхме.

Определено бяхме впечатлени от размерите и великолепието на това място, особено на най-известният храм, който всички сме виждали поне веднъж на картички или в интернет. Колкото и да сте подготвени и каквито и очаквания да имате предварително, те ще бъдат неколкократно надхвърлени. Няма как да не запомним и жегата, която ни изгаряше докато обикаляхме най-забележителните места от комплекса с нашият екскурзовод.

На територията на целия комплекс има множество търговци, които продават всевъзможни традиционни и не толкова традиционни сувенири, играчки, издаващи звуци, с които да привличат вниманието на посетителите, магнити, мексикански одежди и изобщо всичко. С голямо учудване забелязахме, че цените изобщо не са високи и дори се възползвахме да си купим оттук основните подаръци за нашите близки. Разбира се, пазарлъкът е абсолютно задължителен, приемат се само в пари в брой, но дори да не беше така, бяхме изрично предупредени да не използваме карти при плащане в комплекса, тъй като има много професионални измамници.

В свободното време след беседата, успяхме да си направим серия от снимки във всякакви пози и вариации и да се насладим на тази уникална по рода си обител.

Върнахме се в автобуса и се отправихме на обяд и посещение на град Валядолид.

Обядът, който ни очакваме на място беше повече от задоволителен – богат бюфет и разнообразие от напитки. Не това обаче е нещото, което ни впечатли от Валядолид. Въпреки, че градът е много красив, тук някак „лъха‘ на бедност. Направихме кратко клипче, което сме споделили с вас в youtube канала на Травел Есънс. Или както ви загатнахме и в началото на статията, тук се усеща Мекскико такова, за каквото сме чували. По пътищата непрекъснато се чуват сирени на полицейски коли, които са допълнително подсилени с ролбари за да могат да притиснат бегълците в случай на нужда.

Попаднахме и на протест, причината за който не ни стана известна, но той се провеждаше под мащабно полицейско присъствие. За добро или зло, това, което запомнихме от Валядолид са много малки деца, които продаваха всевъзможни джунджурии и сладки за да припечелят някой друг долар.

В допълнение имаше и много бедни хора, амбулантни търговци и възрастни жени, които бяха на улицата и умоляваха да си купим нещо от тяхната стока. Направи ни впечатление, че тези хора наистина бяха нуждаещи се.

В контраст в парка на центъра на града, имаше и малък импровизиран концерт, на който се виждаше как въпреки тежката ситуация, в която живеят на места, мексиканците знаят как да се забавляват и да ценят всеки ден без да се оплакват. Адмирации!!! Ето и линк към видето тук.