fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Полезна информация за Доминикана

ПОСЕТИХМЕ ЗА ВАС: Доминикана

Освен, че е уникална по рода си, Доминикана е и една от най-достъпните екзотични дестинации не само в Карибския басейн, но и в цял свят. Особено ако се възползвате от пакетните предложения с включен директен полет от и до Мадрид, но затова ще ви разкажеш по-късно в статията.

Впечатленията ви ще започнат почти веднага, още с кацането в Пунта Кана. Ако пътувате през месеците от ноември до март, които са най-подходящи за посещение на острова, вероятно ще сте с по-дебели дрехи. Но повярвайте ми, щом си покажете носа навън от самолета, ще ви се прииска веднага да облечете рокля или къси панталони или най-добре – направо банския! Климатът в Доминикана се характеризира с по-висока влажност, отколкото сме свикнали и това прави усещането за температурата по-високо, отколкото е реално. Може би следващото нещо, което ще ви изуми е видът на самото летище, то е много по-различно от тези, на които сме свикнали да кацаме в Европа и дори на места извън Европа. Но няма да ви разкриваме повече детайли тук.

Митническите процедури се минават много бързо и ако не решите да се преобличате веднага, неусетно ще стигнете до изхода, където ще ви очакват с табела за трансфер до избрания хотел. В зависимост от това дали сте избрали частен трансфер, който директно ще ви закара до хотела или сте се включили в груповия, ще пътувате с кола или автобус. Автобусите обикалят и настаняват гости във всички хотели и е възможно да се забавите малко повече, но в най-лошият случай ще е около час.

И неусетно пристигате в избрания от вас хотел. Оттук натам вече започвате да трупате впечатления. За разлика от гледките, които сте видели по време на трансфера, тук ще ви очаква частен плаж с невероятен пясък, палмови градини, няколко бара, няколко ресторанта, басейни и all inclusive изхранване. Разбира се, много хотели предлагат и вариант само със закуска, но не го препоръчваме, конкретно за тази дестинация.

Тук ще вмъкнем няколко съвета как да си изберете хотел и съответно вид стая за вашата почивка. Разбира се, това трябва да стане предварително, а не при пристигане, но предполагаме, че сте попаднали на нашата статия докато все още проучвате дали да се впуснете в Доминиканско пътешествие.

Най-напред за хотела, тук разнообразието е огромно. Тъй като все пак ще прекарате 7 нощувки тук, важно е да ви харесва територията, плажа и всички предлагани услуги, съоръжения и т.н. Съветваме ви, след като набележите няколко хотела според бюджета, да разгледате малко видеа в youtube на туристи, които вече са били в този хотел. Така ще придобиете най-добра представа за комплекса, но не гледайте рекламни видеа, които самите хотели са направили, само аматьорски.

След избор на хотел, следва да решите в какъв тип стая ще бъдете. Със сигурност ще забележите, че голяма част от комплексите предлагат т.нар. privileged стаи. Какво означава това? Освен стандартният all inclusive, който е за всички гости, избирайки помещение тип „privileged“ ще имате още няколко допълнителни услуги. Това са – частна зона на плажа, бар на плажа, възможност да посетите някой от a-la-cart ресторантите по време на престоя и други. Политиката на хотелите е различна, но в повечето случаи включва тези 3 задължително бонуса.

Не ви съветваме да избирате най-ниската категория помещение/стая, дори да ви изглежда добре на снимките. Ако privileged не е във вашия бюджет, тогава нека да следващата категория стая, а не най-ниската. Както ви споменахме още в началото, влажността в Доминикана е по-висока и това оказва неизбежно влияние и на сградите и всичко. Най-ниската категория стаи рядко се реновират, а при такъв климат, реновацията на фасадите на сградите и почти задължителна да се прави по-често.

Вече избрахте хотел и стая, време е да изберете дати и да направите вашата резервация. Следващата стъпка е да проверите полети от Мадрид до София и обратно. По всяка вероятност ще ви се наложи да останете поне 1 нощувка в Мадрид, в повечето случаи на отиване. Дори да откриете полети, с които ви се струва, че може да успеете и без нощувка, не рискувайте в никакъв случай! Можем да ви предложим нощувка в хотел с включен двупосочен трансфер в Мадрид само за 40 евро на човек. Повярвайте ми, не си заслужава да поемете риска да изпуснете полетът до Доминикана, защото не ви се дават тези 80 евро за двама. Да не говорим за удобството да ви вземат летището при кацане от София и да ви трансферират директно до хотела, отколкото да се редите на дългите опашки на автомата за билети за метрото, който е само на испански и да се лутате на коя спирка да слезете. На другият ден, по същият начин ще ви вземат от хотела и ще се отправите отново към летището, но вече за отпътуване към вашата приказка в Пунта Кана.

Вероятно се чудите какво ще правите толкова време на такъв дълъг полет. Не се притеснявайте изобщо! Освен, че самолетите са чисто нови, пред вас ще има екран, на който може да гледате филми, да играете игри или да си свържете мобилното устройство. В режима на полет, разбира се. Стюардесите ще ви глезят с топла храна, закуски и разхладителни напитки и времето ще мине неусетно.

Ще завършим тази първоначална стая и с няколко съвета за престоя, който да имате предвид на всяка цена:

  • Пазете паспортите си! Най-близкото посолство е в Куба, а вероятно не бихте желали да удължавате престоя си поради такива неприятни обстоятелства. Във всеки хотел ще ви предложат сейф срещу допълнително заплащане или някъде дори безплатно, възползвайте се з ада съхранявате паспортите си
  • Подгответе си дребни пари за бакшиши за камериерките. Ще се учудите как ще заварите стаята си, само срещу няколко долара, оставени на възглавницата. В допълнение ще се чувствате сигурни и за личните си вещи.
  • Внимавайте с амбулантните търговци и в никакъв случай не си купувайте пури от тях, в повечето случаи ще бъдат стари и с мухъл след като ги отворите, а цената няма да е чувствително по-ниска
  • Въпреки, че местната валута е доминиканско песо, пригответе си долари за вашия престой
  • Разхождайки се по плажа е възможно да попаднете на красиви рапани и всякакви малки образования, които ще са много красиви и ще ви се прииска да си го вземете вкъщи, но не го правете, защото ще имате проблеми на летището при обратния полет.

Разбира се, тази статия е само за ваша предварителна информация. Ако се свържете с нас, ще подберем подходящи хотели според вашите критерий и бюджет, както и най-изгодните и удобни варианти за придвижване от София до Мадрид и обратно. И задължително ще препоръчаме да си направите „застраховка отмяна на пътуване“.

Тук може да разгледате някои от нашите водещи предложения за горещо лято в Доминикана през зимата на 2023/2024 г.