fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Препоръчани хотели с плаж в Акаба

ПОСЕТИХМЕ ЗА ВАС: Йордания – Акаба

Йордания определено е едно от местата, които си заслужава да посетим поне веднъж!

Известна като „остров на спокойствието“ заради разположението си между Сирия, Ирак, Саудитска Арабия и Израел, Хашемитско кралство Йордания, както е пълното наименование на държавата, успява да се опази от всички кризи и войни, които бушуват в съседство през годините. Някои отдават това на управлението на крал Абдула II и неговата политика. Освен, че страната остава незасегната от случващото се наоколо, тя приютява и около 600 000 бежанци.

Първи впечатления

Ако пътувате до Йордания, трябва да знаете, че вероятно няма да се влюбите от пръв поглед, дори да кацнете в единственият морски курорт – Акаба. Всичко, извън централната част на курорта, няма да ви впечатли особено, особено градския плаж, който е забранен за туристи. Вечер на него се събират местните, които основно пушат наргиле или т.нар. „шиша“, тъй като както във всяка мюсюлманска държава, тук също алкохолът е забранен. Въпреки това, центърът на Акаба е приятен за вечерна разходка и пазар.

Сух режим и скъп алкохол

Почитателите на алкохолните напитки трябва да внимават с тяхната консумация и цени. Алкохол в Йордания може да се купува само от специализирани магазини, които се срещат на много места. Ще ги познаете по зелена табела с надпис „liqueur store”. Това са единствените места, от които може да си купите алкохол на сравнително по-нормални цени. Трябва да знаете обаче, че не може да седнете в парка или на друго обществено място и да си отворите кентче бира, например. Това е строго забранено и може да ви арестуват. Консумацията на алкохол е разрешена само в ресторанти, барове и кафета. За голямо наше учудване, в 80% от хотелите в страната също не се предлага алкохол. В редките случаи когато такъв има, цените определено са шокиращи. За 500 мл. бира, която е местно производство, може да платите между 13 и 20 лв. Вината и спиртните напити достигат и по-високи цени. Като стана дума за цените, нека обясним и за валутата. 1 йордански динар е приблизително около 2.5 лв., което прави стоките и услугите в Йордания доста скъпи за българският турист.

Май не започнахме добре 😊

Нека все пак не ви отказваме да посетите тази великолепна дестинация, която наистина предлага много забавления, различни вкусове, емоции и гостоприемно отношение. Тук е мястото да споменем, че Йордания разчита много на своите приходи от туризъм и местното население с радост поздравява туристите с „добре дошли“ по всякакъв начин. Когато нашата група се движеше заедно, колите понякога спираха за да ни направят път да пресечем, а хората от сваляха прозорците и казваха „Welcome to Jordan”.

Обратно към Акаба и нейните плажове

Курортът е разположен на брега на Червено море и тази плажна ивица е подарена от Саудитска Арабия, тъй като тя няма интерес към развиване на международен туризъм. За сметка на това, Йордания се справя добре с тази задача. Районът Тала Бей, който се намира в непосредствена близост до границата със Саудитска Арабия определено ще ви впечатли или изненада приятно, особено ако преди това се видели градския плаж. Тази част няма нищо общо! Очакват ви огромни ризорти на първа линия на прекрасни пясъчни плажове, петзвездно обслужване и вкусна храна. Нашите любими хотели тук определено са: Grand Tala Bay, Mövenpick Talabay и Marina Plaza.

Може да разгледате нашите предложения за почивка в Йордания през есента.

Разбира се, тези от вас, които все пак предпочитат да останат в центъра на Акаба и не държат толкова на плажовете, мога да изберат между Hyatt Regency Aqaba Ayla или Mövenpick Residence Aqaba. За всички гости на Хилтън се предлага двупосочен трансфер до частен плаж извън курорта, а в хотела може да се насладите на панорамен външен басейн, в който също може да избягате от високите температури. Ако пък държите все пак да разполагате с частен плаж и едновременно с това да не сте далеч от центъра, Вашето решение е Mövenpick Residence Aqaba. Хотелът е с голям и зелена територия и предлага малък частен пясъчен плаж, който въпреки, че не може да се сравнява с тези в Тала Бей, е достатъчно приятен и усамотен.

Освен хотелите в центъра и в Тала Бей, бяхме особено впечатлени и от Hyatt Regency Aqaba Ayla. Частен плаж, собствено пристанище, огромни зелени градини, различни типове басейни за малки и големи разпръснати на голямата територия на комплекса, осигурявайки самостоятелност и спокойствие на гостите, разнообразие от заведения за хранене и напитки, но това, което най-много ни грабна беше невероятната атмосфера и грандиозност на това място. Разположен в съседство с голф клуб Ayla, Hyatt Regency определно може да надмине очакванията и на най-претенциозните туристи.

Кога да посетим Акаба

Най-подходящото време са пролетните месеца – март, април и май или през есента – октомври и ноември. Трябва да имате предвид, че през летните месеци, температурите тук достигат до 40 градуса, а понякога и по-нагоре. По това време в Йордания има най-вече туристи от Саудитска Арабия, за които тези жеги не са нещо необичайно. Местните разказват, че когато температурите надхвърлят 40 градуса, няма разлика в усещането за по-голяма жега, но все пак техният организъм е приспособен по различен начин.

Очаквайте още полезна и интересна информация от нашето пътуване в Йордания!