fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Полезна информация за остров Миконос

ПОСЕТИХМЕ ЗА ВАС: остров Миконос

Остров с много лица!

Всички ние поне веднъж сме гледали снимки на бели къщички, кацнали на скалисти хълмове с гледка към кристално сини води. Санторини? След това виждаме и също така бели вятърни мелници и групи от хора, които се забавляват на брега на морето, на някоя яхта или в луксозен плажен бар. Явно не е остров Санторини….

Истината е, че Миконос може да предложи много различни емоции на всеки, според това, което търси. Да, тук определено няма да се насладите на най-финият пясък, който сме свикнали да виждаме на много места в Гърция и на синьо-зелените гледки, резултат от преливането на красивата средиземноморска растителност с сините води на морето. Но това не означава, че не си заслужава да посетим това прекрасно място.

Вятър в косите

Може би едно от първите неща, които ще ви направят впечатление още в самото начало е вятърът който почти никога не спира. И точно той прави горещите месеци тук много по-поносими и приятни, защото дори в следобедните часове, когато слънцето е най-силно, разхлаждащият бриз не спира. Всички, които все пак предпочитат да се наслаждават на лятото без вятър в косите, мога да изберат престой в южната част, където той почти не се усеща. В никакъв случай бе подценявайте и северните плажове, защото ще останете очаровани от тяхната девствена красота и спокойствие. Непременно обаче променете скоростта на вятъра в деня, в който решите да се разходите до тях, особено ако се придвижвате с мотор, АТВ или скутер, защото усещането за вятъра на тези превозни средства буквално се умножава.

Обслужване на изключително високо ниво

Щом четете тази статия, вероятно проучвате дали Миконос няма да е следващата ви дестинация или просто събирате информация, но при всички положения вероятно вече сте чували, че островът е доста скъп. В голяма степен това наистина е така, но отново зависи къде ще отидете. При всички положения трябва да ви уверим, че въпреки на места доста високите цени, всяко евро си струваше обслужването и отношението, което получавахме навсякъде.

Островът никога не спи

Друга известна характерна черта на острова е нощният живот. Стига да искате, тук може да се забавлявате през цялата нощ, защото клубовете и дискотеките работят до ранни зори. Разбира се, това не е навсякъде, а в определени курорти, така, че почитателите на тишината и спокойствието няма да бъдат обезпокоявани. Още с нашето пристигане на летището, шофьорът, който ни посрещна в 23:30 ч вечерта, попита „Накъде ?“. Последва отговор, че би трябвало да знае в кой хотел да ни закара, но все пак му припомнихме. Човекът любезно се извини, че ни е попитал, но обикновено голяма част от туристите, които посрещал на летището не стигали веднага до хотела, а директно се отправяли към някое плажно парти, обиколка с яхта или друго нощно мероприятие, което предварително си бяха резервирали. И накрая добави „Трябваше да се сетя, вие все пак сте настанени в Costa Ilios“. Не знаехме как да отговорим на този коментар, но все пак се почувствахме като „пенсионери“. Въпреки, че много внимателно бяхме избрали мястото, на което да отседнем, останахме изключително доволни и пак бихме се върнали там, но за него малко по-късно.

Кола под наем или скутер

Без значение къде ще отседнете и какво сте планирали за почивката си тук, при всички положения ще имате нужда от транспорт! Затова задължително предвидете бюджет за кола под наем, скутер, рент-а-кар, АТВ или дори колело. Въпреки, че островът не е голям, градският транспорт изобщо не е популярен тук, а освен това не достига навсякъде. Няма смисъл да посещавате дестинация като Миконос ако по време на целия престой останете само в хотела или мястото, което сте избрали. Горещо препоръчваме наем на скутер, ако разбира се, разполагате със съответната категория в шофьорската си книжка. Съветът, който даваме не касае толкова цената за наем, въпреки, че все пак наемът на скутер е на по-ниска цена, но и удобството. На много места тук е възможно да изпитате трудности при намиране на място за паркиране, да се разминете трудно на тесен път или да с е окажете в сериозно задръстване. Сигурно ви се струва нереално, но за всички, които не вярват, може да посетят мястото наречено „Фабрика“ (представлява малък МОЛ  в близост до автогарата на Миконос) и няма да повярват на очите си. Като трета причина да изберете наем на скутер ще изтъкнем и сравнително по-ниските разходи за гориво, особено в настоящия момент. А за авантюристите ще добавим и естественият климатик от вятъра в косите, които определено ще усещате повече отколкото в кола.

Вятърните мелници и залеза

Едно от най-известните места тук, което вероятно сте виждали поне веднъж на картичка или изображение когато напишете остров Миконос интернет. Гледката определено си заслужава, но колкото и да я описваме, няма как толкова цветно да изпишем малките детайли и красоти на последните лъчи на слънцето, които с всяка секунда променят оттенъка си върху белите къщи, синьото море и заобикалящия пейзаж. Въпреки, че най-популярната локация е мястото, където все още са запазени 4-те стари мелници, бихме ви посъветвали да се качите нависоко и побързайте. Залезът си заслужава не само в своя край, а в целия процес на залязване на слънцето, дори докато е още високо в небето. Как ще намерите мястото, просто следвайте тълпите и няма да сбъркате. Град Миконос е толкова малък, че дори си заслужава да се загубите за кратко по тесните бели улички, осеяни с магазини, барове и китни ресторантчета. И вървете само нагоре. Пресичате главния път с особено внимание, поглеждате надолу към мястото откъде сте дошли и заставате над него, до малка църква. Със сигурност ако сте на правилното място, около вас ще има много хора с фотоапарати и напитки в ръце, които се забавляват и очакват изпращането на слънцето.

Плажове

И разбира се, ще ви запознаем и с по-известните плажове, както и с не толкова популярните, които посетихме и избрахме да споделим с вас. За тях обаче ще посветим отделна статия…