fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Информация за водните паркове в Мексико

ПОСЕТИХМЕ ЗА ВАС: Парк Xcaret, Мексико

Защо избрахме да посетим точно парк Xcaret измежду всички вoдни паркове на Ривиера Мая:

 • Xcaret съчетава в едно увеселителни, тематични, археологически забележителности на едно място.
 • Това е един от най-красивите паркове, разположен сред джунглата с подземни реки, сеноти, богат животински сят и растителност.
 • В края на деня ще изживеете истинска наслада на сетивата с невероятното представление, което ще пресъздаде животът и културата на маите, богатото минало на Мексико, традиции и фолклор.
 • Имате възможност да бъдете не само наблюдател, но и участник в голям брой активности. Например, да галите и храните акула, да се снимате с различни видове птици и животни, да гледате истинско родео, да се гмуркате с водни костенурки, да си покачите адреналина с моторна лодка.
 • Паркът разполага с достатъчно забавления за всички възрасти.

С настоящата статия ще се опитаме да ви пренесем за кратко на това магическо място, като ще ви дадем и много важни съвети и насоки как да се възползвате максимално от времето си там.

Обиколката на парка стартира много динамично и интересно с прекосяване на подземна река. За хората с малки деца и такива със здравословни проблеми се предлага и вариант с лодка, но за нас беше задължително да се пуснем по реката. Затова се отправихме към местата за съхранение на багаж и бързо прибрахме всичко в раницата. Сигурно се питате, а къде ще си оставя все пак най-важните неща, които трябва да са с мен през деня – телефони, документи, слънчеви очила, кърпа след като изляза от реката. В това отношение всичко е изключително организирано.

След като заключите основният си багаж, който няма да ви е толкова необходим през деня, оставете най-нужните вещи, които ще предадете на съхранение в специални водоустойчиви пликове с номер. Те ще ви чакат в края на реката, където ще можете да си ги вземете. И така, добре екипирани с водни жилетки, които бяха задължително условие за да влезеш в реката, се гмурнахме към дълбините. Преходът беше лек и приятен, водата не беше студена, но все пак, ако ви омръзне или почувствате някакво неразположение, има достатъчно изходи, откъдето може да излезете от реката и да продължите обиколката си пешеходни. Ние обаче стигнахме до самият край. По време на „плаването“ ни, минавахме през различни пещери, част от тях доста тъмни, но няма никакво място за притеснение, просто се отпуснете и оставете течението да ви носи. В допълнение, от всяка страна на реката има въжета, за които може да се хванете, ако имате нужда от почивка.

Не пропускайте местата за снимка, отбелязани с картинка на фотоапарат. Снимките тук са едни от най-ефектните, защото камерата е настроена точно спрямо светлината в пещерата, слънчевите лъчи, които нахлуват през процепите и влажността.

Посещение на воден Xcaret в Ривиера Мая

Не разчитайте само на тези, направени с личните ви устройства, в крайна сметка нищо не губите. Ако в края на деня не ги харесате, просто няма да си ги купите.

Подземните реки на Ривиера Мая

След като излязохме от реката, взехме си личните вещи от чантите, които вече ни очакваха, беше време да си съставим организиран план за разглеждането на всичко. Отправихме се до най-близката карта и разгледахме внимателно. И отново ще се учудите от перфектната организация на това място. Отделните зони са маркирани в различен цвят, а буквално на всяко малко кръстовище има десетки табели, които те ориентират накъде да поемеш.

Цена за посещение на парк Xcaret Мексико

Решихме да продължим с водните приключения и да опитаме гмуркането с интересните шлемове, които бяхме гледали предварително в youtube. Въпреки, че бързо открихме мястото, по пътя неколкократно се спирахме за снимки и разглеждане на красивата лагуна, мястото за шнорхелинг, където може да се видят костенурки, огромните костенурки, отделени в голям басейн, който мързеливо се поклащаха във водата, делфините, с които може да плуваш и т.н. и т.н. Не пропускахме и специално обозначените места за снимка.

И ето ни на следващото приключение. Ако сте забравили да си запазите предварително час на рецепцията в началото, на място също можете да го направите и ние имахме късмета да не чакаме много. Бързо бяхме заведени до поредните шкафчета, където да си оставим багажа. За тези, които нямат аква обувки, на място веднага получават подходящи кроксове, с които могат спокойно да се разходжат по дъното. И ето на опашката, където чакаме да ни поставят шлемовете, с които веднага трябва да се потопим във водата. Преди това обаче бяхме подробно инструктирани:

 • Какви за трите знака, с които да комуникираш с водолазите долу – как да им покажеш, че нещо не е наред, как да ги успокоиш, че всичко е наред и как да сигнализираш, че незабавно искаш да излезеш
 • Какво да правим ако ни заглъхнат ушите – да започнем да преглъщаме или в краен случай да си запушим носа и да опитаме да си изпукаме тъпанчетата.
 • Как да се движим бавно, без резки движения и без да се навеждаме за да не допускаме навлизането на вода в шлема

Сигурно и вие като мен малко се постреснахте. И ето вече е наш ред и започваш да си мислиш „ами ако не мога да дишам в това нещо“, „ако ме хване клаустрофобията“, „ако имам клаустрофобия“, „ако много ме заболят ушите, какво ми каза да правя, лелеле забравих“…..не се безпокойте, няма нищо страшно. Около вас под водата ще обикалят поне 10 професионални водолаза, които непрекъснато ви наблюдават и дори просто да се почешате, ще дойдат да ви питат дали всичко е наред.

И ето ни под водата, това вече няма как да се опише. За да добиете поне някаква представа, съветваме да гледате нашият youtube канал. Докато се осъзнаем, около нас вече обикаляха скатове и всякакви големи и малки пъстри рибки, статуи на хора и изобщо един тотално различен подземен свят. Дишате без никакви проблеми и моментално се успокоявате и започвате да се наслаждавате. Вървите бавно, а с едната ръка задължително се държите за парапет, усмихвате се на GoPro камерата, ако имате такава, не я забравяйте в никакъв случай. Ако пък не разполагате, няма проблем да снимате и с телефон, който разбира се, трябва да е обезопасен в специален за целта калъф. Ако пък не разполагате и с двете, не се безпокойте, по време на обиколката ви, ще бъдете щедро „наснимани“ от водолаз-фотограф, който е там за да запази вашите спомени.

Гмуркане в парк Ишкарет в Мексико

И докато се усетим, нашата обиколка приключи и трябва да излизаме на повърхността също толкова бавно, както бяхме и влезли, по стълбите нагоре. И ето ни отново на сушата заредени с още повече емоции, се отправихме да разгледаме снимките си на най-близкият фото павилион. Докато сте в тази част, задължително разгледайте останалият воден животински свят – костенурките, различните видове риби и скатове.

Ако си мислите, че всичко приключва дотук, жестоко се лъжете, още е едва 12:00 ч и денят е пред нас. Бързо се отправихме към най-близката карта за да изберем следващата част. По кратък маршрут бързо се озовахме в много красив зоопарк със свободно летящи или разхождащи се птици от всякакъв вид. Прекосявахме мостчета, охлаждахме се на малки водопади и спирахме за кратко, просто за да се насладим на красотата на пейзажа. Не пропуснахме да станем част и от зрелищното представление с хранене на акули от доброволци, което определено си заслужаваше. Пълното видео може да гледате в нашият youtube канал.

Вече достатъчно изгладнели, направихме кратка почивка за обяд в най-близкият до нас ресторант. Както ви казахме в началото, ако сте си закупили билети с включен обяд, може да изберете в кой от всички ресторанти да се храните, като нямате фиксиран точен час. Обядът беше организиран в повече от богат бюфет, с голямо разнообразие от традиционна морска и мексиканска кухня. В допълнение имате и включена 1 бира и 1 безалкохолна напитка по избор.

В късният следобяд, бяхме подканени да присъстваме на конно родео. Освен всичко, което трябва да се види и преживее тук, на картата ще откриете и различни представления по часове. Ако искате да гледате някое от тях, трябва много добре да си организирате времето и да бъдете на точното място малко преди старта, особено ако искате да си осигурите седящо място. Трябва да имате предвид, че разстоянията тук не са малки. От най-далечната точка до мястото, където сте оставили багажи си, може да се наложи да вървите 20 – 30 минути. В случая с конете, ние избрахме да се настаним удобно 20 минути предварително и наблюдавахме загряваката на животните. Клиповете от цялото предствление отново може да гледате тук

Екскурзия до Xcaret Мексико

След конното шоу, бяхме поканение да се присъединим към последната и най-грандиозна част, “черешката на тортата” на Ишкарет – голямото представление, описващо културата, бита, трацидиите и миналото на Мексико, заедно с историята на маите. За да няма струпвания, служителите на парка веднага застанаха на ключиви места, а по високоговорителите се чуваше накъде да поемем. Тук отправяме много важен съвет – задължително си вземете багаж от шкафчетата преди да се отправите към залата, защото след това ще са затворени!

По пътя към залата, около нас бяха застанали неподвижни или в изпълнение на митичен танц, всякакви митични същества, които подсказваха какво предстои. Тази атмосфера няма как да се опише с думи, но все пак може да я определим като тайнствена грандиозност, попита с мистика и дори леко страховит елемент, които съвсем леко загатват какво ви очаква.

Представлението на маите в Мексико

Тук отново ще вмъкнем полезна допълнителна информация, че докато се наслажвате на това уникално шоу, имате възможност да дегустирате вино и дори да вечерята. Разбира се, това е срещу допълнително заплащане, но ако решите да се възползвате, трябва да го заявите още в началото на посещението ви, на рецепцията в парка.

Важна информация за Мексико

Няма да се повтаряме вече, че ако желаете да гледате кадри от това, което предстои, може да посетите каналът на Травел Есънс.

В края на този изключителен ден се отправихме вече дота изморени, но много шастливи и доволни към автобусите, които очакваха всички посетители за да ги върнат обратно в хотелите. Отново организацията за излизане от огромната зала и намирането на правилният за всеки автобус беше на изключително ниво, със съдействието на десетки служители, които любезно насочваха потока.

Важна информация преди да посетите парка:

 • Задължително си купете билети, които включват и безплатно ползване на шкафчета за съхранение на багажа.
 • Към тези билети имате и включен обяд, както и специална зона с душове и съблекални.
 • Резервирайте всички активности и атракции предварително още на входа, като на информация ще се запознаете с пълният списък.
 • Докато се разхождате из парка, ще забележите места за снимка, които може да активирате с баркода на гривните, които сте получили на входа. Просто трябва да застанете на обозначението, да сканирате своята гривна и да се усмихнете на камерата. Очакват ви над 40 такива места. Накрая ще имате възможност да закупите целият пакет снимки, без значение техния брой за около 150
 • За най-голямо удобство, може да плащате с карта навсякъде, така, че не е нужно да разполагате с пари в брой.

Какво задължително да вземете със себе си:

 • Водоустойчив калъф за телефон. На място се продават по 50
 • GoPro камера, ако имате. Тук няма да заплащате допълнителна такса за ползването и, както ще ви разкажем в статията ни за посещението на Чичен Ица.
 • Бутилка/ термус за вода, който може неколкократно да си напълните от някоя от чешмите в парка. Бутилка вода в парка струва около 20 лв, като в замяна получавате хубава бутилка с логото на парка за спомен. Вие си преценете
 • Хубави аква обувки, с които да можете и да се разхождате в парка през целия ден, включително и по асфалт
 • Слънцезащитен крем, като трябва да имате предвид, че в някой от другите паркове е възможно да ви го вземат и в замяна да ви дадат такъв, който е екологично чист. Природата, водите и парковете в цяло Мексико се опазват изключително стриктно. В края на деня отново ще си получите вашият слънцезащитен крем, а малката доза, която ще ви дадат на входа ще е безплатна.
 • Не прекалявайте с багаж и не взимайте с вас голяма раница или чанта, защото шкафовете за съхранение на багаж не са никак големи.
 • Като цяло имайте предвид, че ще прекарате един цял ден в парка, ако разбира се искате да му се насладите изцяло. Ще сте там от рано сутринта до късно вечерта, така, че помислете добре какво ще ви е необходимо. Тук няма да намерите аптека или супермаркет.