fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Преди всяко пътуване

Медицинска застраховка

Медицинската застраховка трябва да е следващият документ, с който задължително трябва да разполагате след личните си документи. За съжаление, повечето здравни заведения в Европа и по света са с много високи такси за прегледи и хоспитализация (в случай на необходимост) и поради тази причина може да спестите доста разходи ако предварително си закупите такава застраховка. Премиите на този тип застраховки не са с висока стойност и зависят от много фактори, като основният от тях е възрастта на застрахованото лице, но въпреки това, сумите, които ще заплатите за застраховка (дори и да не я ползвате, което е препоръчително), не могат да се сравнят със сумите, които може да се наложи да заплатите ако имате нужда от медицинска помощ по време на престоя си в чужбина.

На пазара вече има всякакъв вид застраховки за различни типове туризъм, с които може да си осигурите спокойствие по време на всеки аспект от Вашето пътуване. Това може да бъдат:

  • Застраховка на багаж по време на полет;
  • Авиокомпаниите предлагат и различни застраховки при закъснения на полет;
  • Различни видове планински застраховки, ако отивате на ски или специални застраховки за спортисти; Тук вече се включват и покриване на разходи за издирване, спасяване и транспортиране на застрахования до най-близкото лечебно заведение;

И още много видове, които ще Ви предложи Вашият застрахователен брокер или туристически агент. Но най-важна от всички си остава медицинската застраховка, без която не Ви съветваме да напускате страната. Понякога много изгоден вариант е и годишна медицинска застраховка за хора, които пътуват често (няколко пъти месечно).

Каквато и застраховка да изберете, винаги ще Ви пожелаем да не се налага да я използвате, но никога не забравяйте да си я направите!

Застраховка отмяна на пътуване

Този вид застраховка не е толкова задължителна, колкото медицинската застраховка, но отново може да спести излишни разходи, особено за хора, на които често им се налага да променят плановете си в последния момент поради различни причини. Ако имате малки деца, които често боледуват или работата Ви не позволява да планирате почивката си поради вероятност от непредвидени ангажименти в последния момент или всякакви други обстоятелства, които могат да попречат на Вашите планове за пътуване, този тип застраховка е само за Вас.

А дори и да не очаквате да настъпят промени в датите на Вашата отпуска, винаги е по-добре да се застраховате допълнително, ако имате тази финансова възможност. Повечето туроператори и туристически фирми по света все повече препоръчват този тип застраховка като почти задължителен елемент на всеки туристически пакет или резервация (особено водещите немски туроператори).

Голяма част от най-изгодните оферти, които се предлагат на пазара, са с невъзвръщаема стойност (т. нар. non-refundable price). Това означава, че ако по някаква причина решите да се откажете от пътуването си, ще загубите цялата заплатена сума. Някои оферти имат и само частична невъзвръщаема стойност, т. е възможно е да загубите само платен депозит или определен процент от сумата. Всичко това зависи от условията и договора, които сте подписали или са Ви предоставили в туристическата агенция,  която сте избрали да пътувате.

Много важна особеност, която не трябва да пропускате, ако решите да се възползвате от този тип застраховка е, че тя не покрива всички случаи на отказ от пътуване. Трябва внимателно да прочетете условията, които са неразделна част от всяка застраховка или да се консултирате със съответния професионалист. Голяма част от тях приемат за застрахователно събитие само обстоятелства, поради които е невъзможно застрахованият да пътува и за които трябва да се предоставят официални документи (най-често или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката).

Този тип застраховки може да изискват предоставяне на малко повече информация и документи от Вашата хотелска резервация/пакетно пътуване /самолетен билет/туристическа услуга. Освен това, повечето от тях имат задължителен срок, в който трябва да се направят преди датата на пътуването. Тяхната стойност зависи от цялостната сума на Вашата резервация.

Документи за пътуване и визов режим

Преди да направите резервация за Вашата почивка, задължително проверете какви са необходимите документи за пътуване – лична карта или паспорт и какъв е минималният им срок на валидност. Много държави изискват документите да са валидни поне 6 месеца от датата на напускане на страната.

Ако с Вас пътуват деца под 18 години и не са придружени и от двамата родители, задължително трябва да имате писмена декларация за съгласие от втория родител. Декларацията трябва да бъде подписана и заверена от нотариус.

Освен документите за самоличност и паспорта на детето, бихме Ви посъветвали да вземете и копие от акта му за раждане. По принцип служителите би следвало да могат да извършат служебна проверка за имената на родители на детето, но често пъти се случва да поискат и акта за раждане. Особено, ако родители са с различни фамилии или с еднакви, но различна от тази на детето, както е традиция в някои краища на България.

Ако родителите нямат брак, в някои арабски държави може да изискат да представите акт за раждане на детето, в който са споменати имената и двамата родители.

Освен паспорт или лични карта, в много държави извън Европа се изисква и виза. Визовите ограничения са различни за всяка страна и варират като срокове за издаване, някои могат да се издадат и на място при пристигане на летището. Всичко това обаче, трябва да се провери предварително в посолство на държавата, която искате да посетите.

На сайта на Министерството на външните работи може да откриете актуална информация за визовите ограничения за всяка държава –  https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/.

В случай на загуба или открадване на личните Ви документи по време на пътуването!

Изключително неприятна ситуация, която е съпътствана с контакт с Българското посолство в конкретната държава, в която се намирате (ако имате късмет и има такова). В някои случаи, както например в Доминикана, най-близкото Българско посолство се намира в Куба, която практически е на съседния остров, т. е това може доведе до много допълнителни разходи за транспорт и допълнителни нощувки, тъй като няма да Ви разрешат да напуснете страната без издаден документ (пасаван), че сте загубили личните си документи или те са били откраднати.

Вероятно сценарият дотук Ви се струва по-скоро като най-кошмарната почивка, но разбира се всичко това не е задължително да Ви се случва ако вземете необходимите мерки за безопасност за Вашите документи:

  • Никога не носете личните си документи заедно с портфейла с пари;
  • Ако мястото за настаняване, където сте отседнали предлага сейф в стаята (дори срещу допълнително заплащане), по-добре се възползвайте от този вариант.
  • Някои хора предпочитат да носят със себе си и паспорт и лична карта и в случай на загуба на единият документ, това да не им попречи да се приберат в родината си. Този вариант също крие своите рискове, тъй като ако късметът Ви изневери, винаги може да загубите и двата документа. Разбира се, ако се спрете на тази опция, съветваме Ви да държите документите на различни места и отново в никакъв случай в портфейл или малка ръчна чанта (мъжка или дамска), която привлича внимание.