fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
GRNconnect България

Ще бъдат ли заменени туристическите агенти от AI?

По-рано този месец The Mirror публикува статия, която тества възможностите за планиране на пътуване с AI в сравнение с тези на туристическите агенции. В крайна сметка, статията завършва с това, че информацията, предоставена от туристическият агент е по-добра, от тази на AI. Въпреки това, скорошен документ, публикуван от ChatGPT, поставя туристическите агенти в списъка с най-добрите десет работни места, които AI ще замени.

Трябва ли да се притесняваме вече? 

Тук трябва да вземете предвид няколко фактора:

Първият е, че ChatGPT е AI програма и може да е предубедена към замяната на възможно най-много работни места с AI. Докато други източници също твърдят, че туристическите агенти са изложени на риск, има също толкова много, които казват, че не няма никаква опасност за тях.

Второ, никога не е разумно да подценяваме стойността на човешкият контакт. Вероятно се сещате за поне няколко пъти в кариерата си, когато сте успели да направите резервация, защото сте имали директна връзка с хотела, или когато сте помогнали на клиент при спешен случай, когато способността да го уверите, че всичко е наред е било също толкова важно, колкото и способността да се реши проблемът.

Трябва да се вземе предвид и въпросът за специализацията.

AI никога няма да има типа познания или връзки от първа ръка, каквито ще има агент, специализиран в определен регион или тип пътуване. Въпреки че не всеки служител от туристическия бранш има специализация, тези, които имат, винаги ще имат предимство пред която и да е AI програма.

И накрая, докато AI в момента може да намери отговори на въпроси за пътуване и да планира от точка А до точка Б, ще мине много време, преди да може да организира видовете сложни пътувания, които специалистит в областта могат да направят.

Накратко, AI може да бъде ефективен изследователски инструмент и чудесна алтернатива за хора, които все още не използват туристически агент. Но трябва да измине дълъг път, преди да може да замени агентите, ако някога го направи.
Въпреки, че много експерти от индустрията прогнозират, че AI няма да бъде пряка заплаха за нашият сектор, това не означава, че можете напълно да го игнорирате. Вместо това, трябва да измислите как да го използвате, за да направите агенцията си по-ефективна. Трябва също така да инвестирате в умения и знания, които ще ви направят по-добър вариант от AI, дори когато той се подобрява.

Опитните агенти ще използват AI за подобряване

В близко бъдеще туристическите агенти, които ще успеят най-много, ще бъдат тези, които приемат технологиите и ги използват, за да подобрят своя бизнес. И една от тези технологии е AI.

Може лесно да използвате AI, за да поеме отнемащите време и повтарящи се задачи, които трябва да бъдат извършени, но не непременно от човек. Неща като отговаряне на основни заявки на клиенти, просто проучване и определени маркетингови задачи могат лесно да бъдат предадени на AI. Това ще ви даде повече време да добавите личен контакт и отношение, което ви прави по-ценни.

Може все още да не сте в състояние да правите всички тези неща с AI, но ако сте отворени към възприемането на технологията, която да ви помогне да предлагате по-висококачествена услуга на вашите клиенти, ще ви помогне да се откроите от конкуренцията.

Инвестирайте за да сте една крачка напред!

Когато погледнете начините, по които туристическите агенти побеждават AI, е лесно да разберете къде трябва да инвестирате времето и ресурсите си през следващите години, за да сте сигурни, че винаги ще излизате напред в бъдеще

Първо, съсредоточете се върху нещата, които правите за клиентите си, които само човек може да направи. Подобрете тези неща и ги подчертайте във вашия маркетинг.

Друго нещо, което можете да направите, е да се съсредоточите върху специализирането и разширяването на набора от умения, така че да можете да предприемате по-големи и по-сложни пътувания, с които AI не може да се справи.

И така, AI ще поеме ли вашата работа? Вероятно не. Но това не означава, че не е лоша идея да разберете как да го включите във вашата агенция и как да разграничите услугата, която само ВИЕ можете да предоставите.

Ако все още нямате регистрация при нас, попълнете формата за да получите достъп ➡️https://bit.ly/46CB7ko
Ако имате нужда от допълнителна информация и въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на:
📨grnbulgaria@grnconnect.com
📞 0888 638 700
Ако се чудите дали да ни се доверите, ето малко повече за нас GRNconnect Bulgaria.