fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Кристално чисти, тюркоазени води и бели, пясъчни плажове, може би с коктейл в ръка…По този начин можем най-лесно да опишем преживяването в Занзибар, но всъщност знаете ли, че историята му датира далеч назад, още по време на Каменната епоха? Или, че тук може да откриете животински видове, които няма никъде другаде по света?

Историята на Занзибар е много тежка и трудна, но все още може да се види и днес (за разлика от други места в Африка), защото ясно личи в архитектурата и в езиците на местното население.

Занзибар е полу-автономна област на Танзания и се състои от Занзибарския архипелаг в индийския океан, разположени на разстояние от 25 до 50 км от сушата. Представлява много малки острови (около 46 на брой) и два по-големи – Unguja (основният остров, който официално се идентифицира като Занзибар) и остров Pemba. Голяма част от малките острови са безлюдни. Столицата се намира на остров Unguja, а нейният исторически център – Stone Town в включен в наследството на ЮНЕСКО. Това е и една от най-посещаваните екскурзии в самолетните програми. Ето какво може да видите на нея:

  • Къщата на чудесата. Казва се така просто, защото е имала асансьор (първият на острова).
  • Къщата на Фреди Меркюри.
  • Тук ще имате възможност да хапнете вкусен омар само за 10 долара, както и други морски дарове.
  • Може да си закупите бижута и сувенири, направени от занзибарски скъпоценен камък.

Остров Changuu, по известен под името „затворническият остров“, се намира на 5 – 6 км от столицата. В миналото е бил затвор за непокорни роби, а по-късно е станал и карантинно отделения за болните от жълта треска. Ако имате късмет и сте в подходящият сезон, тук може да видите и гигантски костенурки.

Основните отрасли са подправките, отглеждането на рафия (вид палма, която се среща само в Африка и нейните влакната и се използват за качествен текстил) и туризма. По-конкретно се произвежда карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер. По тази причина, архипелагът на Занзибар и островите около Танзания ( Mafia Islands) често се наричат „острови на подправките“. Така се казва и другата най-продавана допълнителна екскурзия на място. На нея ще имате възможност да видите подправките в естественият им расителен вид и да си закупите куркума, канела или ванилия. Обиколката завършва с шоу на местните, които се катерят по палмите, пие се кокосов орех, подаряват се сламени шапки и като цяло е много забавна екскурзия.

И идваме на на-важната част – плажовете. Една от най-характерните черти на острова са силно изразените приливи и отливи. По време на отлив, водата може да се отдръпне до километър и половина навътре и да се задържи така около 6 часа. На рецепцията на повечето хотели има “график”, по който може да се ориентирате по кое време на деня да очаквате тези интересни явления. Отливите дават възможност да наблюдавате богатият животински свят, красивите морски звезди, а на места ноже да се образуват и малки импровизирани “езерца” от солена вода. В районите на Уроя и Кивенга, приливите и отливите са най-силно изразени.

Ако пък предпочитате да не бъдете на плаж с подобен феномен, тогава трябва да се насочите към хотели в Нунгви и Кенва. Нунгви е и най-голямата туристическа зона, тук има най-много заведения, дискотеки и магазини. Кенва е доста по-спокойна, с богата, зелена територия. Тя често се сравнява със Сейшелите и Малдивите, като освен това тук и плажът е по-широк. Най-добрите хотели в този район определено са:

Хотел RIU Jambo 4* хотелът е много подходящ за семейна почивка в деца. Разполага с много хубав плаж, синя вода, 24 часов all inclusive, 4 басейна, от които 1 само за възрастни и богата анимация.

Хотел RIU Palace Zanzibar 5* – определено едиин от най-добрите и луксзони хотели на острова. Освен това е и най-големият комплекс на остров като хотелска база. Намира се непосредствено до хотел RIU Jambo и не према гости под 18-годишна възраст.

А за тези, които не се притесняват от приливите и отливите, бихме препоръчали да си изберат между:

Neptune Pwani Resort 5* – тук доста се усеща отлив, но плажът е много хубав. Когато се отдръпне океана, се образуват малки мини езерца, които много се нагорещяват. Не е толкова модерен както верагата на РИУ,  а по-скоро е автентичен, сградите са със стъпаловидно разположение, а стаите са в местен стил.

Тук може да разгледате всички наши оферти в Занзибар.