fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Полезна информация за Дубай

СтолицаДубай
Най-голям градДубай
Официален ЕзикАрабски
Площ4 114km2
ВалутаДирхам (AED)
Часова зонаGMT+4

Дубай е едно от седемте Обединени арабски емирства, разположен на югоизточното крайбрежие на Персийския залив. Граничи с Абу Даби на юг, Шаржа на североизток и Оман на югоизток.

Само преди около едно десетилетие, пясъкът беше всичко, с което човек може да свърже това емирство, разположено на ръба на Арабската пустиня, без никакви видими природни дадености. В наши дни, този пясък е детрониран от луксозни небостъргачи и вили, разпръснати по цялото крайбрежие. Градът става известен с най-високите сгради в света, като първото място известната заема Бурж Халифа.

Географската близост на Дубай с Иран изиграва много важна търговска роля. Градът е важно пристанище за много чуждестранни търговци, главно от Иран, които в последствие за заселват там. До 30-те години на миналия век до Голямата депресия, Дубай е бил известен с износа си на перли.

Днес, туризмът е съществена част от стратегията на правителството на Дубай да поддържа притока на чуждестранни пари в емирството. Туристи от цял свят са нетърпеливи и любопитни  да посетят всички съвременни съоръжения, които се предлагат тук, да пазаруват в луксозните магазини, да опитат разнообразието от уникални по рода си дейности и забавления.

Освен това, градът се превръща и в център за обслужване на индустрии като информационните технологии и финансите. Транспортните връзки са улеснени от набиращата бързо скорост в развитието си авиокомпания Емирейтс, която превозва около 12 милиона пътници всяка година.

Трудно е да повярваме, че преди 30 години, този метрополис с най-обширните молове, най-високите сгради, най-големите танцуващи фонтани и най-луксозните хотели, е бил главно пустиня.

Ето и най-важните неща, които трябва да знаете преи и по време на Вашето пътуване в Дубай:

  • В луксозните ресторанти към хотелите, в баровете и нощните клубове мъжете е необходимо да бъдат с риза, панталон и затворени обувки. За жените – елегантно облекло без конкретни изисквания. В моловете, заведенията за бързо хранене и пешеходните зони няма изисквания за облеклото, стига то да е съобразено с местните норми и правила.
  • Хотелите в Дубай имат практика да изискват депозит при настаняване, който покрива ползваните платени услуги в хотела. Ако не ползвате такива, при напускане на хотела този депозит се възстановява в местна валута. Сумата на депозита варира между 100 и 150 долара на стая. По-удобен вариант е ползването на кредитна карта като гаранция – съответната сума се блокира и ако не ползвате услуги тя ще бъде отблокирана.
  • В Дубай законът забранява тютюнопушенето на обществени места и затворени климатизирани помещения.
  • В Дубай не се продава алкохол по магазините и супермаркетите, а само в ресторантите и баровете. Ако желаете, можете да си закупите алкохол от безмитния магазин на летището в София, или да си носите от вкъщи.
  • ДДС – Стоките в Дубай са с начислено ДДС в размер на 5%. Вие можете да възстановите сумата при напускане на страната, като за целта трябва да имате сложен стикер Planet Tax Free на гърба на фактурата, която ще получите при покупката. За да получите стикера трябва да представите паспорта, може и в електронен вариант.

Тук може да разгледате и нашите предложения за почивки в Дубай.