fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
СтолицаКайро
Най-голям градКайро
Официален ЕзикАрабски
Площ1 010 408km2
ВалутаЕгипетска лира (EGP)
Часова зонаGMT+2

Столицата на Египет

Кайро, освен един от най-големите и гъсто населените градове, е и един от най-старите градове в света, с история, която се развива от хилядолетия. Той е бил столица на различни древни цивилизации и е дом на множество исторически забележителности.

Освен като център на историческите атракции (пирамидите на Гиза, Сфинкса, музея на египетската античност и множество други), Кайро също така е и съвременен мегаполис с впечатляващи небостъргачи, търговски центрове, ресторанти, музеи, университети и културни събития.

Знаме на Египет

Знамето на Египет е трикольор със следната цветова схема: хоризонтални равни ленти в червено, бяло и черно, подредени отгоре надолу. В средата на бялата лента е изобразен орелът на Саладин, стъпил върху свитък, на който е изписано името на страната на арабски език.

Населението на Египет

Населението на Египет е около 113 милиона души, правейки го една от най-населените държави в Африка и Близкия изток. Населението на Египет е много гъсто населено в долината на река Нил и по бреговете на Средиземно море. Голямата част от населението живее в големите градове като Кайро, Александрия и Гиза.

Забележителности и Дестинации в Египет

Пирамидите в Гиза

Пирамидите са едни от най-исвестните и разпознаваеми забележителности в света. Трите основни пирамиди в комплекса са Пирамидата на Хеопс, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерен.

Сфинксът

Разположен в близост до пирамидите в Гиза, Сфинксът е огромен каменен статуя, която е символ на древноегипетската култура и мистериите около нея.

Луксор

Луксор е древен град, известен с множеството си храмове, гробници и паметници, включително Луксорския и Карнакския храм, както и долината на царете и долината на цариците, където се намират гробниците на всички велики египетски владетели.

Кайро и музеят на египетската античност

Кайро е съвременна мегаполис и културен център на страната, а музеят на египетската античност съхранява богатата история и наследство на Египет.

Планината Синай

Мястото, където се вярва, че Моисей вижда нейзгарящата къпина. В тази свещена планина се намира и най-старият манастир в света – Синайският манастир „Света Екатерина“, построен в подножието на планините.

Градове в Египет

Кайро: Столицата и най-големият град в Египет, културен и икономически център на страната.

Александрия: Градът на брега на Средиземно море, известен с богатата си история и културни атракции.

Асуан: Градът е популярен туристически център и археологическа дестинация.

Релеф на Египет

Основният извор на живот и културата в Египет, реката Нил преминава през цялата страна и поддържа плодородието на долината й. Голямата част от територията на Египет е покрита от пустинята Сахара, която предлага уникални пейзажи и възможности за пустинни експедиции. Преобладаващия релеф в Египет е пустинен, с редки оазиси.

Икономика на Египет

Туризмът е един от основните двигатели на икономиката на Египет, като страната привлича милиони посетители годишно.

Земеделието е важен сектор в Египет, особено по долината на река Нил, където се отглеждат култури като памук и пшеница, а риболовът е неизменна част от живота на хората.

Държавно устройство на Египет

Египет е парламентарна република, в която президентът е глава на държавата, а министър-председателят е главен изпълнителен орган.

Религия в Египет

Повечето египтяни са мюсюлмани, като сунитският ислям е доминиращата религия. Египет е също така дом на значително малцинство християни, особено коптските християни.

Време и сезони в Египет

Египет има два основни сезона – горещ летен сезон от април до октомври и по-предпочитан зимен сезон от ноември до март. Климатът в Египет е субтропичен, с много малко влажност и почти винаги сухо време.