fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Остров Санторини

Вулканичният остров

Санторини е т.нар. супермодел сред гръцките сострови, неговото лице незабавно се разпознава по целия свят: разноцветни скали се издигат от залята от морето калдера, покрита с много бели къщички. Сигурно се питате какво е калдера? В края на XVII или през XVI век пр. Хр., на острова е имало голямо вулканично изригване, в резултат, на което, в централната част на Санторини се образува купол, който пропада и формира днешния кратер (по-известен като калдера).

Една от най-желаните световни дестинации

Със своите ослепителни панорами, романтични залези и плажове с вулканичен пясък, не е учудващо, че островът е в списъка с най-желани дестинации на много туристи. Няма как да се отрече уникалността на това място и неговата притегателна сила. Годишно, Санторини се посещава от около 2 милиона туристи.

Ето по-важните неща, които трябва да знаете, ако планирате да станете един от тях:

Островът принадлежи към групата на Цикладите и се намира в Егейско море, на половината път между Атина и Крит.

Основната туристическа част се намира около калдерата или в западната част на острова, където има и изобилие от малки бели сгради, разположени високо на скалите, които заедно образуват спиращите дъха гледки от сушата и морето.

Оживената столица Фира се простира на север към селцата Фиростефани (на около 15 минути пеша от Фира) и Имеровигли (най-високата точка на калдерата, на около 30 минути пеша). Пътеката, минаваща през тези села е изпъстрена с луксозни хотели с „ефекта на Санторини“, ресторанти с панорамни тераси и безкрайно много кътчета за снимки.

Освен тези три селца, туристите са привлечени и от изумителната Оя в северната част на острова.

Източното крайбрежие вече не е толкова популярно, но пък в тази част калдерата се изравнява с морското равнище и образува красиви вулканични плажове със свой собствен чар. Курортите Камари и Периса ще предложат на своите посетители възможността да се насладят на плажове с черен пясък. Тук и цените на нощувките и услугите, като цяло, са на много по-достъпни цени в сравнение с Фира.