fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Куба

Explore our latest tours

За съжаление не намерихме екскурзии.

Полезна информация за Куба

Държава Куба
СтолицаХавана
Официален ЕзикИспански
Площ109 884 km²
ВалутаКубинско песо
Часова зонаGMT-4

Куба е островна държава в Карибско море, разположена между щата Флорида на север,  Хаити на изток и остров Ямайка на юг.

Историята на Куба е изпълнена с множество паметни моменти и велики личности. От пристигането на Христофор Колумб през 1492 година, до революциите и освободителните войни, Куба не спира да пише своята история и до днес.

Постепенната либерализация на икономиката и политиката спомагат Куба да се отваря все повече към света, за да покаже своята уникална култура и идентичност.

Именно географското разположение и богатото разнообразие от природни и културни дадености на острова, както и бурната история, правят Куба едно от най-значимите и разпознаваеми места в региона на Карибите.

Куба е известна с множеството си природни красоти, ненагледни плажовете и широкото разнообразие от музикални стилове като сон, мамбо и регетон….кубинските пури също не са за пренебрегване. Всичко това създава неповторима и вълнуваща атмосфера за всеки посетител, дръзнал да се потопи в магията на „Острова на свободата“.

Знаме на Куба

Кубинският флаг се състои от пет хоризонтални ивици – две бели и три сини. В лявата част на флага са разположени червен триъгълник и бяла петолъчна звезда. Знамето е прието през 1902 г., но е проектирано през далечната 1849 г. от Нарцисо Лопес, известен още като боеца за независимост, поставил бялата звезда на флага.

Цветовете в знамето не са случайни: трите сини ивици обославят трите части, на които се разделя Куба по време на войните за независимост, бяла ивица символизира идеалите на хората, борещи се за независимост, а червеният цвят е кръвта, пролята за свободата.

Населението на Куба

В островната държава живеят над 11 000 000 души, което прави острова най-населения сред островните държави в региона.

Забележителности и дестинации в Куба

Куба е изпълнена със забележителности и райски кътчета, криещи се на територията на острова.

Хавана

Столицата на Куба е известна със своите цветни колониални сгради, ретро автомобили и музика на всеки ъгъл. Освен Плаза де ла Армас и фортелезата Ел Моро, Хавана предлага и други исторически паметници като Капитолият на Куба – символ на града и катедралата на Светата Дева Мария, известна с изящната си барокова архитектура. Кубинската столица е дом на множество музеи, включително Музея на революцията и Музея на изкуствата, както и много други.

Хавана също така е позната със своите живописни улици, пълни с барове и ресторанти, където всеки може да опита автентичната кубинска кухня или да се наслади на различни напитки….. като например неповторимото Куба Либре.

Тринидад

Тринидад е един от най-красивите градове в Куба. Признат от ЮНЕСКО за световно наследство, градът се отличава със запазените си старинни колониални сгради, улици и площади, останали от времето на испанската колонизация.Средновековният градски център, разкрива различни архитектурни творения като Плаза Майор и Конвенто де Сан Франциско де Асис (красив манастир, превърнат в музей).

Виналес

Регион, известен със своите карстови форми и образувания, както и с отглеждането на най-висококачествения тютюн в Куба. Намира се в западната част на Куба и се отличава с невероятната си природна красота. Пещерите в региона също са известни и предлагат възможности за приключения. Една от най-известните пещери е пещерата “Санта Каталина” (Cueva de Santa Catalina). Табаци са традиционните селскостопански платформи, които се използват за отглеждане на тютюн в региона. Посещението на табаци предоставя възможност за един по-близък поглед към традиционните методи за отглеждане на тютюн.

Варадеро

Това е един от най-известните курорти в Карибите. Варадеро предлага безкрайни и красиви плажове с бял пясък и тюркоазена вода, оставащи за дълго в съзнаниято ма всеки, докоснал се до тях….

Ермитажът на Санта Клара (El Ermitaño)

Музей, посветен на историята на революцията и на една от най-ярките фигури в кубинската история – Че Гевара. Тук се намира мавзолеят на Че Гевара, където са погребани неговите останки.

Това са само някои от най-значимите забележителности в Куба, останалите ще трябва сами да откриете.