fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Малдивите или официално – република Малдиви, е азиатска държава, която се намира в Индийския океан, разположена в Арабско море. Простира се на обща площ от 298 кв.м. Официалният език е малдивски (Dhivehi), а официалната валута е малдивската руфия (MVR). Освен красотата, която дължат на големият брой отделни острови и атоли, Малдивите е и най-ниската държава в света. Популярнаa като дестинация за почивка, Малдивите предлагат история, природни чудеса и много забавления на място. Ето и малко от най-интересните факти за Малдиви:

 1. Малдивите се състоят от 1192 коралови острова, групирани в 26 атола, разположени от север на юг и разпръснати в Индийския океан на около 90 000 кв. км.
 2. Малдивските атоли се състоят от пясъчни дюни и живи коралови рифове. 99% от Малдивите е вода.
 3. Невероятният пясък на островите е бял и изключително фин, тъй като по произхода си е коралов и не съдържа кварц, както обикновеният пясък. Едва 5% от плажовете по света са с такъв пясък, и той е изключително рядък.
 4. Намират се много близо до екватора и слънцето тук е изключително силно. Затова е изключително важно да използвате добра слънцезащита по време на престоя си тук.
 5. На Малдивите доминират 2 сезона – сезонът на зимните североизточни мусони и сезонът на дъждовните южни летни мусони. Колкото по-близо до екватора е някой от островите, толкова влиянието на мусоните е по-голямо.
 6. Население от Индия е сред първите заселници на тез острови, някъде около 269 г. пр. Хр. Първото кралство е създадено от заточен индийски принц, опозорен син на царя на Калинга в Индия. Царят го изпратил на място, което тогава било известно като Dheeva Maari.
 7. Традициите и обичаите на местното население е най-силно повлияно от индийци, северно африканци, араби и европейци, които са пътували с търговска цел в Индийския океан. Въпреки това, малдивското населения развива свой език и културна идентичност.
 8. Населението на Малдивите приема исляма през 1153 г. пр. Хр. И днес е ислямска държава. Посетителите трябва задължително да уважават местните закони и традиции: употребата на алкохол извън курортите е забранен, както и местните религиозни стандарти за облекло на плажа и публичните места.
 9. Малдивите не са само най-малката страна в южна Азия, но и най-малката ислямска държава в целия свят.
 10. Както и останалите ислямски държави, почивните дни тук са петък и събота, не събота и неделя.

Има три различни начина, по които гостите могат да стигнат до избрания хотел, в зависимост от местоположението му: с моторна лодка, с хидроплан или с вътрешен полет, комбиниран с моторна лодка.

 • Трансферите с моторна лодка работят 24 часа, обикновено не траят повече от 90 минути и се споделят с други туристи. Тези видове трансфери се изпълняват до хотели, разположени на атолите Северен и Южен Мале.
 • Трансферите с хидроплан се извършват само през деня. Следователно трябва да изберете международен полет, който пристига на Малдивите не по-късно от 15:30 ч. Понякога хидропланите правят няколко стопа за да оставят гости в други комплекс по пътя.
 • Вътрешен полет, комбинира с моторна лодка. Вътрешният полет е на редовна авиокомпания, отпътуваща от летище Мале до по-малък остров, последвано от пътуване с моторна лодка до избрания хотел. Този тип трансфер също трябва да се планира спрямо международните полети.

При всички положения бихме препоръчала да си изберете хотел, до който се стига само с моторна лодка, защото останалите 2 типа трансфери са по-изтощителни и допълнително оскъпяват цялото пътуване.

Накратко за особеностите на хотелите на Малдиви:

 • Настаняването в 90% от тях е в къщи/вили/бунгала, които са няколко типа. Част от комплексите предлагат къщи на 2 етажа, като на всеки етаж има по 2 напълно самостоятелни стаи, това е т. нар. duplex настаняване. Самостоятелна вила/бунгало със сигурност са по-добрият вариант, но и този тип в никакъв случай е лош.
 • Другата част от хотелските комплекси, например, Meeru island предлагат самостоятелни бунгала и вили, които са различни типове. Т. нар. Garden view (в повечето описания на хотели на Малдивите ще ги срещнете), се намират много назад и в повечето случаи нямат никаква гледка към морето, и пред тях има поне още един ред къщи/вили. Съответно те са и на най-ниската цена. Плюсът е, че са самостоятелни, но трябва да се има предвид, че повечето са на много малко разстояние една от друга, което реално не създава кой знае какви условия за уединеност. Ако сте в такъв тип хотел, препоръчвам да сте поне във вила/къща/бунгало с гледка към морето, дори да не е на първа линия. Малдивите все пак не са никак евтина дестинация и ако човек е решил да ги посети, по-добре да се наслади максимално на преимуществата им, защото в противен случай няма да усети нищо.
 • Третият тип настаняване на Малдивите са вилите над водата. Тези вили изглеждат много атрактивно на снимките, но имат и доста минуси, като допълнително са и доста по-скъпи. В голяма част от тях не се разрешава настаняване на деца под 16 г от гледна точка на безопасност.

Ако сме успели да привлечем вниманието Ви с тази информация за една от най-желаните дестинации в света, може да разгледате нашите оферти за почивка на Малдиви.