fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Най-големите забележителности в Дубай

Най-големите забележителности на Дубай

Вторият ден от нашият престой в Дубай се очертава да е доста натоварен, но сме прекалено развълнувани да мислим колко изморени ще бъдем в края на деня. Стартираме със закуска на бюфет и избираме външната част на ресторанта на хотел Novotel World Trade Centre 4*, приятно разположена около басейна. Нямаме забележки към бюфета за закуска, наслаждаваме се на храната и с огромна радост забелязваме, че и пушенето тук е разрешено.

Ето ни вече в автобуса за обиколката на забележителностите на Дубай.

Стартираме с Бурдж ал Араб – един от най-луксозните хотели в ОАЕ, може би дори в света и третият най-висок хотел в света. Тук ще си позволим лирическо отклонение за да обясним предварително, че доста пъти в статията ще се наложи да споменаваме словосъчетания като „най-големият“, „най-високият‘, „най-луксозният“ и т.н. Просто те описват най-добре всички обекти в тази дестинация – „най“.

Бурдж ал Араб е построен върху изкуствен остров, на около 300 м от брега, и е свързан с него чрез тесен мост, който минава над водата. Хотелът отваря врати официално през 1999 г., т. е. вече е сравнително старичък за размахът на строителство в Дубай, но въпреки това, продължава да бъде основна атракция за туристите.

Ние също не пропуснахме да направим поредица от снимки пред внушителната фасада с форма на корабно платно. За разлика от ниските цените на такситата в Дубай, за които споменахме в предищната статия, тези за престой в този хотел започват от 2 000 долара, като не се ангажираме да определим горната граница. Площадка за хеликоптери е на разположение на всички, които искат да избегнат натовареният трафик, а ресторантите Ал Мунтаха и бар Скайвю бар очкват своите гости с прекрасна гледка към океана.

Следваща спирка – The Pointe.

Разположен на върха на острова, The Pointe Palm Jumeirah предлага прекрасна гледка към Арабския залив. Посетителите могат да видят и пълното великолепие на Atlantis The Palm от това място. Пешеходната алея се разделя на западна и източна страна, с яхтено пристанище в двата края. Двете страни са съединени от пространства за събития и очарователен площад в средата. Той също така предлага шоу с фонтани и разнообразие от крайбрежни места за хранене и общуване.

Тук имахме възможност за първи път да се докоснем до плажа, пясъка и водата на Дубай. Една част от групата побързаха да натопят краката си и да пробват водата, но ние предпочетохме просто да се насладим на гледката към Atlantis The Palm и разбира се, да се сдобием със солидно количество снимков материал. В допълнение, успяхме да видим и един от най-новите хотели, за който разбрахме, че отново е част от Atlantis и притежава също толкова внушителна и интересна форма:

Най-новите хотели в ДубайДокато правим снимки, изведнъж буквално над главите ни преминава….влак? Не, това е самото метро, което свързва двете части и преминавам през специално създаденият за целта мост.

Тук е моментът да ви приканим да разгледате нашите подробни видеа от дестинацията в youtube каналът ни, а ето и видеото с метрото над The Pointe. На него ще видите, че почти успяхме да надникнем през прозорците на новият диамант в короната – Atlantis The Royal

Много ни похвалиха и сладоледа в местните джелатерий, но не остана време да проверим дали си заслужава, защото трябваше да бързаме за следващата спирка, която вече тотално ни остави без думи.

Следва една от черешките на тортата или поне така може да определим следващият обект, който посетихме тук. Сигурно много пъти сте виждали снимки на това място на ваши приятели в социалните мрежи или в интернет пространството. Със сигурност няма да ви го покажем за първи път, но откровено споделяме, че снимките, които поне ние сме гледали, нямат нищо общо с гледката и преживяването, което ви очаква в Palm the View.

Влизаме в сградата, която на пръв поглед прилича на обикновен Дубайски мол, предупредени да гледаме откъде минаваме, за да може да се върнем безпроблемно след това. Неусетно се озоваваме в тунел от аквариуми с красиви риби и нашето приключение започва…Ето ни и в интерактивна зала, в която по изключително иновативен и високотехнологичен начин може да разберете начинът, по който е построена Палмата. В презентацията са „въвлечени“ и самите туристи, които са подканени да стъпват на определени места и изпод краката им изведнъж се появява поредното „листо“ на Палмата. Няма как да се опише, трябва да се види поне на видео тук.

И ето ни вече в асансьора, изкачваме се, изкачваме се…започваме да усещаме напрежение в ушите, но само за момент, развълнувани от гледката и броим почти като абитуренти на бал, но не в обратен ред, а във все по-възходящ и по-възходящ 36-37-38…….52-ри етаж.  И ето ни на The View at The Palm – уникална по рода си площадка, с 360 градусова гледка, която няма къде другаде да видите в световен мащаб. Отново ще се повторим, че е трудно да опишем изгледа и усещането на това място. Дори за хора като мен, които нямат доказан страх от височини, тук вече леко потръпнах и не се чувствах комфортно да стъпя на стъкленият перваз за да погледна надолу. Въпреки, че съм убедена в качеството и безопасността на строителството, някак си инстинктът ми за самосъхранение се обаждаше повече от обикновено. Благодарение на популярните далекогледи ще може да погледнете към Палмата още по-отблизо и въпреки, че туристите не бяха никак малко, местата за снимки се освобождаваха много бързо. Все пак, тази панорамна площадка е с 360 градусов изглед, а в Дубай е помислено за всичко. Успях да надделея притеснениято от височината за да надникна към инфинити ВИП басейна, разположен на една от терасите, за който трябва да си доплатите определена сума към билета и да си направите предварителна резервация.

И без това не разполагахме с толкова време, но само си представете този тип изживяване, в комбинация с отпускащ релакс в подобен басейн…

Като неизменна част от всяка туристическа атракция, и тук ви очаква кафене, сувенирен магазин, както и фото услуги.

Тук е мястото да обясним, че има различни видове билети за тази атракция, като цената зависи от часът на посещение.

Кратка почивка докато се съберем и потегляме към последната спирка от нашата обиколка за днес – Dubai Mall, в който ще прекараме и по-голямата част от деня си, защото тук има доста места за посещение.

Dubai Mall не е просто един от най-известните обекта за пазаруване тук, а и много стратегическа отправна точка за редица забележителности. В допълнение, поне за мен е и сериозен ориентир от транспортна гледна точка. Ето какво имаме предвид:

  • Вероятно сте чували за известния Dubai Aquarium – най-големият аквариум в света. Той се намира в Dubai Mall
  • Ако четете тази статия, няма как и Burj Khalifa да не ви говори нищо. Входът за него се намира в Dubai Mall
  • Танцуващите фонтани на Дубай? Този приказен спектакъл на звук, светлина и вода се изпълнява във вътрешният двор на Dubai Mall
  • Ако пък сте избрали метрото за основен начин на придвижване, няма как да сте минали поне веднъж покрай спирката на Dubai Mall
  • Сухият режим в ОАЕ е особено стриктен не само по време на Рамадана, а през цялата година. В Dubai Mall ще откриете един от рядко срещаните магазини за легална продажба на алкохолни напитки.
  • В допълнение, Dubai Mall наистина е огромен търговски център с повече магазини, заведения, забавления и съоръжения, каквито сме свикнали да виждаме в традиционен мол.

А сега ще разкажем за всеки един от тези обекти по отделно.

Пристигаме в Dubai Mall и слушаме внимателният инструктаж относно:

  • Къде са такситата за тези, които желаят да останат до по-късно и няма да ползват организираният трансфер.
  • Разбира се, точно къде се намира магазинът за алкохол и какъв е редът в него 😊
  • Как да се опитаме да не се загубим и по какво да се ориентираме най-лесно.
  • Точната локация на всички атракции, както и часът и мястото на сборният пункт след свободното ни време.

Намирахме се на LG (ground level), а магазинът на LEGO беше достатъчен ориентир, ако в крайна сметка се загубим. На това ниво беше и входът за поредната атракция.

Бяхме резервирали и предплатили предварително билети за изкачването до Burj Khalifa, които са с определен фиксиран час за посещение, както много атракции в Дубай. Показваме потвърждението на киоска пред входа и получаваме билет. Информират ни, че ако в себе си имаме запалки и електронни цигари, трябва предварително да ги оставим на гардероб (безплатно). Почакахме малко повече на опашката, отколкото ни се искаше, но вече сме готови за изкачването на следващият небостъргач.

Още на входа ни снимат, буквално пътят ни минаваше през „фото будката“, но като едни истински пътешественици познавахме подобен тип туристически уловки и бяхме наясно, че ако не желаем, няма да заплащаме за снимките накрая.

Пътят ни преминава през всякакви картини, портрети, информационни табла, но едно определено ми грабва вниманието като с магнит:

Посещение на Бурж ХалифаЕто ни вече на поредните асансьори за изкачване в небесата. Определено тук има доста повече хора и чакането се усеща. Въпреки това, служителите правят всичко възможно за да имат ред и организация, без излишно напрежение.

Ако искате да получите най-добрите оферти за Дубай и ОАЕ, разгледайте всички наши предложения:

Оферта с 5 нощувки в Дубай

Оферта с 6 нощувки в Дубай

Оферта със 7 нощувки в Дубай

Комбинирана програма с Абу Даби

Ако искате НИЕ да помогнем в избора, не се колебайте да ни потърсите:

СВЪРЖИ СЕ С НАС ИЛИ НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ

Ако още се колебаете, абонирайте се за youtube канала на Травел Есънс за да разгледате лично посетените забележителности в Дубай.