fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Почивки в Сардиния

ПОСЕТИХМЕ ЗА ВАС: остров Сардиния

Най-важното, което трябва да знаем преди да отпътуваме:

Ако има острови, които си заслужава да посетим поне веднъж в живота си, едно от тях със сигурност е остров Сардиния! Лично ние, бихме го посетили няколко пъти, като отварям една скоба с пояснение, че рядко посещаваме едно и също място два пъти и може да си представите колко впечатлени останахме от това наистина райско кътче.

Освен сините води, наистина великолепните девствени плажове и спиращи дъха гледки отвисоко, забележителна архитектура на курортните градчета, изключително вкусната и полезна храма, ароматните вина и още поне 10 причини, поради, които островът те кара да искаш да се връщаш тук отново и отново, Сардиния е и много голяма. Няма начин да успеете да и се насладите напълно само с едноседмичен престой. В тази статия ще ви разкажем за нашето пътуване в северната част на острова и по-конкретно – районът на Сам Теодоро.

Плажове

Това определено е един от най-големите плюсове тук. Когато говорим за девствени плажове, трябва да отбележим, че освен природните им дадености, като прозрачните сини води и плиткото дъно, основаната причина те да се запазят в този вид е и пълната липса на всякакъв тип строителство около тях. На най-известните и по-големите от тях, разбира се, има малки зони с шезлонги и чадъри, но те са съвсем в началото и по никакъв начин не смущават спокойствието на туристите, които искат да се отдадат на спокойна почивка край брега. Вероятно за някой това може да се окаже и недостатък, тъй като ако не си се информирал предварително, ще се окажеш на божествен плаж, но без никаква храна и вода, което вече е толкова приятно, дори да сте на Сен Тропе. Затова един от най-важните съвети, които бихме ви дали е, да не се впускате в обиколки на плажовете, без предварително да сте снабдени с провизии и задължително чадър. Времето дори в началото на юни може да е много горещо и дори морският бриз не винаги ще може да ви разхлади толкова, колкото сянката на чадъра.

Вятър

Въпреки, че е голяма, Сардиния е остров и като всеки такъв, може да бъде много ветровито място, зависи от коя част сте. Ако сте като нас и предпочитате да не сте в зоните с чадъри и шезлонги (където има такива), а да си купите чадър от местните амбулантни търговци, трябва да знаете, че в най-ветровитото време той няма да ви свърши никаква работа. В тези дни изберете по-малки плажчета, които са в залив, и ще се учудите колко тихо и спокойно може да бъде на тях, докато на други места е възможно да усещате как вятърът всеки момент ще ви помести. За щастие, такива дни има много малко и рядко продължават цял ден.

Съвет: Ако все пак изберете голям плаж във ветровито време, например La Cinta, вместо чадър, може да се снабдите с плажна палатка. Предимствата са много – няма да се опитвате да я удържате непрекъснато, няма да усещате пясъка, който полепва буквално навсякъде и най-вече ще бъдете на завет и сянка едновременно

Градски транспорт

Въпреки, че на острова има голямо разнообрази от градски транспорт, особено в силният туристически сезон, горещо бихме препоръчали да си наемете кола под наем. Това е най-добрият начин да разгледате свободно всички местата, които сте си набелязали предварително. Бихте могли да я наемете още с пристигането на летището, където има много офиси на най-известните международни фирми за отдаване на автомобили под наем, както и на местни такива. Въпреки, че на места пътищата са доста стръмни, с остри завои, бихме инфраструктурата на острова като много добра. От Сан Теодоро до Олбия се стига за 30 минути по магистрала и задръстванията, за които вероятно ще прочетете в интернет, не са толкова страшни през юни и септември.

Съвет: Не оставяйте зареждането на автомобила в последния момент преди да го върнете, защото може да се окажете в ситуация, в която няма да намерите работеща бензиностанция.

Магазини и работно време

Едно от нещата, с които трябва да свикнете по време на престоя си тук е работното време на магазини, заведения, супермаркети и изобщо всякакви търговски обекти. В противен случай може да се окажете в ситуация, в която да няма откъде да си купите вода, питиета, да заредите колата (както споменахме по-горе) или да си останете гладни. Стандартното работно време е сутрин от 08:00 ч до 13:00 ч и след това от 17:00 ч до 20:00 ч. На острова има много големи хипермаркети подобни на нашите, но разбира се, няма да ги откриете в малките курортни градчета. Въпреки това, в тях също има по-малки магазини за хранителни стоки и такива от първа необходимост, на сравнително нормални цени за дестинацията.

Съвет: Не разчитайте винаги, че обявеното работно време в гугъл се актуализира или че е вярно винаги. В противен случай е възможно да се окажете в нашата ситуация когато вървяхме километър и половина за да видим, че магазинът, който си намерихме на карта и трябваше да работи, изобщо не е отворил този сезон. Пушачите също трябва да знаят, че много рядко могат да си купят цигари от супермаркет.

Език

Подобно на други курортни местенца в континенталната част на Италия, трябва да знаете, че и тук английският език не е най-силната страна на местните. Въпреки, че това е една от най-известните и скъпи дестинации в Европа, а може би и в света, не се учудвайте, ако персоналът в хотела или в ресторантите не знае дори цифрите на английски. Въпреки това, навсякъде ще ви поздравяват с “Buongiorno” или „Ciao“ или ще казват “Prego” когато не ви разбират, а това ще се случва често. Дори да е повече от очевидно, че не говорите италиански, това няма да ги откаже да продължат да ви обясняват на техния език. За тези, които владеят език пък може да кажем също да внимават – тук има много местни диалекти, които също могат да ви попречат да се разберете.

Съвет: Със сигурност ще ви е от голяма полза ако научите поне най-основни неща на италиански за да си улесните престоя. Друг вариант е да използвате различни приложения за симултанен превод, но ще видите, че в спешни ситуации, в които имате нужда някой да ви отговори „Натам ли е плажът“, няма да се сетите за тях.

Oчаквайте в следващата част информация за местата, които посетихме…