fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Екскурзия до Кападокия

Препоръчани хотели в района на Кападокия

В тази статия ще ви предложим настаняване в различни типове хотели, които лично посетихме по време на нашето пътуване до Кападокия през октомври 2023.

Преди да започнем с описанията, бихме искали да направим няколко уточнения за типовете хотели в района Кападокия, и по-конкретно:

  • Голяма част от хотелите тук са от т.нар. “cave” тип или наподобяват настаняване в пещера. Такъв тип хотели се срещат на малко места по света и със сигурност си струва да се възползвате от престой в такъв, защото са много типични за района.
  • Не очаквайте големи комплекси с разнообразни съоръжения и голяма територия.
  • Cave – хотелите в Кападокия не подлежат на категоризация, но за сметка на това обслужването е гостоприемно и на ниво.
  • Вероятно се досещате, че в пещерите няма прозорци, съответно е много вероятно и част от стаите в такива хотели да не разполагат с такива, но въпреки това си заслужава да си подарите подобно преживяване. На много места, тази „липса“ се компенсира от джакузи или вана в стаята, камина и други удобства.

Започваме с Acer Cave Hotel 5*

Разположен в селището Ортахисар, в центъра на Кападокия, предлагащ най-великолепната гледка към замъка Ортахисар, известен като най-големия в региона.

Първата стая, която видяхме тук беше стандартна, разположена в непосредствена близост до рецепцията, с две отделни легла. Неслучайно ви обърнахме внимание за липсата на прозорци в някои от тези хотели, защото неизбежно това беше първото впечатление, което ни направи – „А къде е прозореца“? Забелязахме, че и леглата са една идея по-тесни от тези, които сме свикнали да виждаме на други места.

Ето и доказателства в снимки:

Хотели в ОртахисарДруга типична черта на хотелите тук беше, че ресторантите им са разположени на висок етаж и предлагат прекрасни панорамни гледки към заобикалящите скални образувания или градчето, в което се намират. Ресторантът на този не правеше изключение.

Acer Cave Hotel в Ортахисар

Втората стая, която видяхме ни допадна повече. Освен, че имаше прозорец (опакован с  решетки, но те се съчетаваха много добре с интериора), пред вратата имаше масичка със столчета, а в непосредствена близост до спалнята – голямо джакузи.

Пещерни хотели в КападокияНай-добрите хотели в ОртахисарХотели в Кападокия

Acer Cave Hotel предлага изхранване само със закуска.

Следваща спирка – Young Cave Hotel

Отново в Ортахисар, само на 100 м. от замъка, а от хотела се открива невероятна гледка към него. Важно е да отбележим, че тук не се предлага алкохол. Изхранването е на закуска и вечеря, като вечерята се сервира на сет меню.

Още с влизането в двора се озовахме в много интересна малка градина, с изключително уютен дизайн. По средата имаше запален огън, а на люлките около него се бяха разположили двама от гостите. Усещането, което се създаваше беше сякаш отиваш на гости в къщата на стар приятел.

За съжаление, тук нямахме възможност да видим нито една стая, тъй като хотелчето е малко – 13 стаи, всички от пещерен тип, и всички бяха заети по това време.

Качихме се да разгледаме ресторанта, по традиция с панорамна гледка, отново с много приятен интериор, в унисон с дизайна на целия хотел. Честно казано, стори ни се малко тесен, но да не забравяме, че капацитетът на хотела е само 13 стаи.

Евтини пещерни хотели в КападокияПрепоръчани хотели в КападокияYoung Cave Hotel, Ортахисар

Междинната тераса, която беше разположена точно над двора и горящият огън, също предлагаше великолепна гледка към околностите на града и разкриваше територията на целия хотел отгоре.

Cave хотели КападокияПещерни хотели в Ортахисар

Nova Cave 4* – нашият най-любим хотел тук!

Отново в Ортахисар, на пешеходно разстояние от останалите два, които бяхме посетили до момента. Хотелът беше с много хубава атмосфера, градина, гледки и някак имаше въздух тук, за разлика от другите, които сякаш бяха прекалено „вкопани“ и стръмни, но да не забравяме спецификите на пещерните/cave хотели.

Имахме възможност да видим стая с джакузи, която беше изключително просторна, но отново не мога да кажа, че останахме очаровани. Беше разположена на партерен етаж, с директен достъп до градината, но арабският стил, тъмнината и опушената камина някак създаваха атмосфера на нещо старо и застояло. Въпреки това, не можем да отречем, че си имаше своя уют и романтика.

Nova Cave хотел КападокияNova Cave хотел, Ортахисар

Територията, панорамният ресторант и приятната градина определено бяха нещата, които най-много ни впечатлиха тук.

Екскурзия до КападокияХотели в ОртахисарИзгодни хотели в Ортахисар

Последна спирка за деня – Burdcu Kaya Hotel 4* и Dilek Kaya Hotel 5*, разположени непосредствено един до друг, дори с общ вход.

Dilek Kaya 5* се намира в уникално реставрирана старинна къща с типични тераси, въпреки, че стаята, която разгледахме нямаше такава. За сметка на това беше приятна и не в типичният арабски стил. Разполагаше с двойна легло и много приятна гледка към басейна.

Евтини хотели в ОртахисарХотели в КападокияНай-луксзоните хотели в Кападокия

Рано сутрин от терасите могат да бъдат видяни и летящите балони над Кападокия.

Burdcu Kaya 4* – тук нямахме възможност да видим стая, но се полюбувахме на градината и басейна. Собственикът ни обясни, че на разположение на гостите през зимата има и вътрешен отопляем басейн. От градината на Burdcu Kaya се откриваше прекрасна панорама към басейна на съседния Dilek Kaya.

Мнения за хотели в КападокияBurdcu Kaya HotelCave хотели мнения

Изхранването, което се предлага и в двата хотела включва закуска и вечеря.

И двата хотела бяха на около 5 минути пеша от центъра на Ортахисар.

А къде бяхме настанени ние?

Тъй като нашето пътуване беше изцяло с опознавателна цел, избрахме Floria Hotel Capadocia 4*, разположен в Юргуп. Хотелът е бюджетно решение и добро съотношение цена – качество. Подходящ е най-вече за туристи, които смятат да прекарат по-голямата част от времето си в екскурзии и обиколка на забележителности на Кападокия.

Все пак, хотелът си имаше всичко необходимо, не беше cave хотел и се намираше в близост до центъра на градчето Юргюп, където може да се разходите вечер, защото в хотела няма много какво да се прави след вечеря.

Настаняването беше организирано в малки сгради, на 2 или 3 етажа. Разказахме накратко в първата статия за пътуването – уикенд в Кападокия , но ще се повторим отново. Стаята, в която лично ние бяхме настанени беше на втори етаж, в една от малките сгради, с две отделни легла. Не беше никак голяма, но за 3 нощувки е напълно достатъчна. Малко се разочаровахме, че нямаме тераса, за разлика от разположените на партерен етаж помещения. Почти веднага ни направи впечатление, че парното беше увеличено на максимална степен, което много ни учуди. В последствие разбрахме за големите температурни амплитуди в района по това време на годината.

Закуската и вечерята бяха организирани на бюфет, като ресторантът не беше нищо особено, в сравнение с панорамните гледки, които видяхме в другите хотели, но храната беше достатъчно разнообразна. Имаше традиционните за Турция разядки, които бяха една идея по-различни от тези, които бяхме опитвали в Истанбул и летните курорти в Анталия и Егейска Турция. Разбира се, традиционното разнообразие от сладкиши, най-вече сиропирани и доста по-малко основни ястия, най-вече без месо или най-много с пилешко и риба.

Въпреки, че нямахме време да се възползваме, хотелът разполагаше и с малък външен басейн, приятно лоби, както и външна градина, в която може да изпиете кафето си сутрин, а вечер да се насладите на чаша вино.

Ето и малко снимки от територията:

Хотели в Кападокия с джакузиХотели в ЮргюпМнения за екскурзия до КападокияЕкскурзия до КападокияМения за пещерни хотели е КападокияХотели с джаукузи в Кападокия

Всички нащи предложения за екскурзия до Кападокия Ви очакват тук

Не пропускайте и нашият youtube канал с много видеа от нашето пътуване до Кападокия.

А ето и пълни подробности за забелжителностите в Кападокия и какво си заслужава да видите в нашият блог.

За най-добрите цени и резервации,

СВЪРЖИ СЕ С НАС ИЛИ НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ