fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Полезна информация за Япония

СтолицаТокио
Най-голям градТокио
Официален ЕзикЯпонски
Площ377 972km2
ВалутаЯпонска йена (JPY)
Часова зонаGMT+9

Япония е островна държава, която се намира на източния азиатски бряг. Почти цялата и територия е заета от 4 големи острова, от север на юг, това са Хокайдо, Хоншу, Шикоку и Куши.

Освен тях, съществуват и много други малки островчета, като по-големите островни групи са тези на Нансей (тук се причислява и остров Окинава).

Почти четири пети от повърхността на страната е заета от планини. На територията има много активни и спящи вулкани, в това число и планината Фиджи с височина 12 388 фута (3 776 метра), като това е и най-високата планина в Япония. Обилните валежи и благоприятният климат позволяват отглеждането на много култури, въпреки планинския релефи и не толкова благоприятните почви. По-голямата част от населението е концентрирана около Тихоокеанския бряг на Хоншу.

Един от най-забележителните факти за държавата е изключително бързият икономически растеж след 20-ти век, особено през първите няколко десетилетия след Втората световна война. Той се дължи главно на разрастването на индустриалното производство, развитието на вътрешния пазар, както и на агресивна политика за експортна търговия.

Столицата Токио се намира се намира в източно-централната част на Хоншу и е един от най-популярните и населени метрополиси в света. Островите Изу и Огасавара също са част от Токио. Преди 1868 година, този град е бил известен като Едо.

С възстановяването на Мейджи от 1868 г. императорът и столицата се преместват от Киото в Едо, което е преименувано на Токио (“Източна столица”). Големи части от Токио са унищожени при земетресението в Големия Канто от 1923 г. и при въздушните нападения от 1945 г.

Осака се намира на главния остров Хоншу, приблизително в центъра на Япония. Градът е с население от 2,69 милиона и площ от 225,21 квадратни километра. Въпреки че Осака е втората най-малка префектура на Япония по големина, нейното население представлява 7% от цялата нация, което я прави втората по население префектура след Токио. Освен това 10% от всички жители на Япония живеят в Осака.

Много интересна информация за тази дестинация може да прочете в нашия блог – https://travelessence.eu/%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%87%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5/