fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Полезна информация за Йордания

СтолицаАман
Най-голям градАман
Официален ЕзикАрабски
Площ89 341km2
ВалутаЙордански динар (JOD)
Часова зонаGMT+2

Йордания е едно от любимите места на туристите от цял свят. Изглежда в тази страна има всичко. На места е като открит музей с древни руини и митични градове, простиращи се чак до хоризонта. Естествени природни явления, които са в мечтите на любителите фотографи. Земите тук са пропити с история, стара колкото стиховете в Библията и са изиграли много важна роля в повечето религии по света. Като добавим и вкусната храна, гостоприемните жители и невероятните плажове, Йордания наистина притежава необходимите качества за да е привлекателната дестинация, в която се е превърнала днес.

Тук се намира и древния град Петра, известен като „Розовият град“ и уникалната си архитектура, издълбана директно в скалата. Освен, че е под егидата на ЮНЕСКО, Петра е и едно от седемте чудеса на света. Тук са снимани и едни от финалните сцени на „Индиана Джоунс“.

Тук се намират и много библейски обекти като река Йордан, където е бил покръстен Исус, планината Нево, където умира Моисей, както и градовете Содом и Гомор.

Водите на Мъртво море са изключително солени или с около 35% по-солени отколкото в океаните.

Най-южният град в Йордания, Акаба сe намира на североизточния край на Червено море и е заобиколен от планини и пустиня. Въпреки, че има граница между тях, Акаба се намира много близо до Елиат – най-южният курорт на Израел. Въпреки, че туристите в тази част са основно привлечени от водата и плажовете, локацията на града дава възможност и за лесен достъп до най-големите забележителности на страната – Петра и Вади Рум. Червено море е известно и с многобройните възможности за водни спортове като гмуркане и шнорхелинг. На юг от града се намира и Морския парк с неговата седем километрова брегова линия, където туристите могат да видят кораловите рифове, различни видове риби и разнообразния подводен свят.

Любопитен факт е, че по етикет, ако ви поканят с храна, трябва да откажете три пъти преди да приемете.

За разлика от другите арабски държави в Близкия изток, Йордания няма собствена нефт.