fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
СтолицаПрага
Най-голям градПрага
Официален ЕзикЧешки
Площ78 866km2
ВалутаЧешка крона (CZK)
Часова зонаGMT+1

Столицата на Чехия

Разположена на река Вълтава, Прага е един от най-красивите и забележителни градове в Европа. „Златна Прага“ е известна с богатата си архитектура, която обхваща различни стилове като готика, барок, ренесанс и арт нуво.

Някои от най-известните атракции в Прага включват Пражкия замък, Карловия мост – историческият мост, който пресича река Вълтава, Стария градски площад с астрономическия часовник и Стария град, където се намира Вацлавският булевард, една от главните търговски улици в града.

Прага е също така културен център с богата музикална и театрална сцена, както и изобилие от места за развлечения, ресторанти и кафенета.

Знаме на Чехия

Идентично със знамето на бивша Чехословакия, знамето е съставено от две хоризонтални цветни полета: бяло отгоре и червено отдолу и син триъгълник. Знамето официално е прието за символ на 30 март 1920 г. Оттогава се използва без прекъсване като официален символ на Чехословакия, а след 1993 г. и на Чехшката република.

Населението на Чехия

Населението на Чехия е около 10млн. души и има плътно население, особено в големите градове като Прага, Брно и Острава. Етническият състав е сравнително еднороден, но съществуват и малцинства от други етнически групи, като например словаци, венгри, поляци и роми. Страната има стабилна икономика и висок стандарт на живот, което я прави привлекателна за хора от различни култури и националности.

Забележителности и дестинации в Чехия

Някои от най-значимите дестинации и атракции в страната включват:

Прага

Столицата на Чехия е пълна с исторически забележителности като Пражкия замък, Карловия мост, Стария град и много други.

Чешки Крумлов

Това е красив средновековен град, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Карлови Вари

Този курортен град е известен с минералните си извори, лечебните сила на водата и красивата си архитектура.

Телч

Средновековен град, запазил своята архитектурна красота и автентичност.

Брно

Вторият по големина град в Чехия, който предлага богата история, модерни музеи и атракции като Вила Тугенхат.

Градове

Главният град на Чехия и неговата столица е Прага, която е едно от най-посещаваните туристически места в Европа. Други значими градове включват Брно, Острава, Плзен, Либерец и Ческе Будейовице.

Релеф

По-голямата част о територията на страната се състои от планини и хълмисти възвишения. Най-високиът връх в Чехия е Снежка (1602 m.), намиращ се в планината Крконоже.

Реки

Някои от най-значимите реки в Чехия включват Вълтава (или Молдава), Елба, Охре и Морава.

Планини

Основните планини в Чехия са Крконоже, Шумава, Чешки Лес, Чешки Централни Планини и други.

Икономика

Икономиката на Чехия е сред най-развитите в Централна и Източна Европа. Тя е базирана предимно на индустриални сектори като автомобилостроене, инженеринг, електроника и информационни технологии, както и на туризма и услугите.

Държавно устройство

Чехия е парламентарна република с многопартийна система. Най-висшият законодателен орган представлява двукамарният парламент.

Религия

Голямата част от населението в Чешката република е безрелигиозна, но има и значителни общности от католици, протестанти и други християнски деноминации.

Климат

Чехия има умереноконтинентален климат със студени и снежни зими и топли лета.