fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Прага е столицата на Чешката република, разположена в сърцето на централна Европа и граничеща с Австрия, Германия, Полша и Словакия.

През средновековието Прага се превръща в столица на Бохемското кралство на Карл IV о Пражкият замък става седалище на империята. От този момент градът има ключова роля в този регион. Епичната му история изгражда един уникален град със зашеметяващи сгради в готически, ренесансов и бароков стил, както и великолепни площади.

През 1992 г., историческият център на Прага с неговите 866 хектара е включен в ЮНЕСКО. Той е много компактен и по-голямата му част е пешеходна зона, така, че най-добрият начин да го разгледате е пеша. От Вацлавския площад от едната страна на града, до Пражкия замък от другата, са само 30 минути, ако се разходите по Стария град и пресечете реката през „Малкия град“.

И това е първото нещо, което трябва да направите в Прага – просто да се разходите безцелно по улиците и площадите и да усетите атмосферата, да се любувате на невероятната архитектура, която ви заобикаля отвсякъде.

Разбира се, една организирана обиколка с гид ще ви даде много информация за историята на всяка забележителност и за града. Но трябва да отделите и време за ваша собствена обиколка. Скоро тя ще ви отведе да пресечете река Вълтава, която минава през сърцето на Прага. Непременно  минете по моста Чарлс и да се насладите на панорамните гледки покрай бреговете.

Круиз по Вълтава е друг приятен начин да разгледате забележителностите, като може да изберете между дневен с включен обяд или да наблюдавате вечерна Прага с цялата и прелест и светлини по време на вечеря.

Можете също така  да погледате тази речната сцена отгоре, като предприемете пътуване до Пражкия замък или се повозите на фуникуларната железница до върха на хълма Петрин.

Ако изкуството е вашата слабост, тук имате богат избор от опера, балет и класически концерти. Това е градът на музиката, с много и различни изпълнения през цялата година в величествени концертни зали, древни църкви и други исторически забележителности.

Що се отнася до храната, чешките ресторанти се славят с отлична кухня. Типични кръчми предлагат обилни кулинарни изкушения и напитки на ниски цени, докато по-изисканите заведения в горната част, туристите могат да се насладят на по-изискани обстановки с гледка към реката или към града.

За освежаване по всяко време на деня, няма как да не споменем чешката бира, която е световноизвестна. Тя се консумира навсякъде и по всяко време. Чехите са най-големите потребители на глава от населението в света.