fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Полезна информация за Барселона (Испания).

Страна Испания
Авт. областКаталония
Официален ЕзикИспански
Площ101,4 km²
ВалутаЕвро
Часова зонаGMT+2

Барселона е вторият по големина град в Испания, воден единствено от столицата Мадрид. Намира се на североизточния бряг на Испанското крайбрежие. Барселона е столицата на автономната област Каталония.

Градът притежава богата култура и историческо наследство. Дом е на множество музеи, галерии, театри, паметници и много други атракции. Барселона е известна също така и със своите плажове, нощни заведения и кулинарни специалитети, което привлича милиони посетители всяка година. Градът е също така важен икономически и търговски център.

Знаме на Барселона

Флагът на Барселона съчетава кръста на Св. Георги (в Каталония, това е кръстът на Sant Jordi), който е покровител на града. Присъства и емблемата на древното царство Арагон – традиционните червени и жълти ивици на Саниер (името на каталонския флаг).

Население на Барселона

В Барселона живеят около един милион и шестотин хиляди души, което прави градът втори по население в Испания и един от водещите в Европейския съюз.

Забележителности в Барселона

Барселона, като един от най-популярните градове в света, има множество значими и интересни забележителности и дестинации, някои, от които са:

Саграда Фамилия (Sagrada Família)

Храмът Саграда Фамилия е най-известната архитектурна забележителност в Барселона. Проектиран е от прочутия Антонио Гауди, а нейният строеж започва през далечната 1882 г. Гауди оставя мащабната базилика недовършена, което дава възможност на днешните творци да довършат делото и да обрисуват по нав начин раждането, живота и смъртта на Христос и Богородица.

Парк Гуел (Park Güell)

Това е поредното майсторско творение на Антонио Гауди. Парк Гуел е обществен парк със зашеметяващи пейзажи и скулптури. Той е обявен за световно наследство от ЮНЕСКО и е едно от най-посещаваните места в Барселона. В парка се помещава и една от най-дългите и известни пейки в света, цялата обрисувана и покрита с керамични мозайки.

Ла Рамбла (La Rambla)

Това е най-оживената част в центъра на града и популярна туристическа атракция с множество магазини, кафенета, ресторанти и улични артисти.

Каса Батлио (Casa Batlló)

Една от голямите архитектурни забележителности на Гауди в Барселона, Каса Батлио е фантастична резиденция с необичайни форми и декорации. Тя е една от иконите на модернизма в града и е отличен пример за уникалния стил на Гауди.

Монжуик (Montjuïc)

Голям хълм, разположен в централната част на града, Монжуик е дом на множество атракции, включително стадионът “Олимпик”, Ботаническата градина, катедралата на Света Мария де Монтжуик и много други.

Камп Ноу

Поредната забележителност, най-вече за любителите на футбола. Това е най-големият футболен стадион на територията на Европа, а на негов терен са играли и играят едни от най-добрите футболисти. Едно от имената срещано там е не друго, а на българина Христо Стоичков.

Музей Пикасо (Picasso Museum)

Този музей съдържа най-голямата колекция от творби на Пабло Пикасо. Намира се в старата част на града и е една от важните културни институции в Барселона.

Плажове

Градът разполага с красиви плажове като Барселонета (Barceloneta) – това е цял квартал с плажове, ресторанти и барове, привличащт множество посетители през летните месеци.

Кулинарни специалитети

Барселона е известна със своята богата кулинарна сцена, която включва тапас, паеля, морски дарове и много други вкусни ястия.