fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Испания е разположена на Иберийския полуостров, от който заема 80% (останалите 20% са Португалия), в югозападната част на Европа. На север са Франция и Андора с Пиренеите като естествена граница. Балеарските острови (Майорка, Менорка и Ибиса) в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан (близо до мароканското крайбрежие) и Сеута и Мелила (разположени в Северна Африка) също принадлежат към испанската територия.

Испания е третата страна в Европа по размер и пета по брой на населението. Тя има площ от около 505,955 квадратни километра. Това включва всички гореспоменати острови. Испания наброява повече от 40 милиона души, повечето от които живеят в градовете или по протежение на Коста. Разделена е на 19 автономни области, включително тези извън Иберийския полуостров. Най-проспериращите области са Мадрид, Каталуния и Страната на баските. Естремадура е най-бедният район на Испания, съседен на Португалия, Андалусия, Кастилия Ла Манча и Кастилия и Леон.

Има 5 големи планински вериги, които пресичат страната и около 50% от сушата лежи значително по-високо от морското равнище.

Пейзажите варират от почти подобни на пустиня до плодородна и зелена земя и, разбира се, има дълги крайбрежни ивици, на изток по Средиземно море (от Пиренеите до Гибралтар), следващите на юг и запад до Португалия по Атлантическия океан .

Въпреки че историческите и уникалните културни забележителности винаги са правили Испания привлекателна за чуждестранни посетители, туристическият бум, започнал в средата на 50-те години, се основава предимно на развлекателните активмости в средиземноморските морски райони. Най-популярните области са Коста Брава, Коста дел Маресме, Коста Дорада на изток и Коста дел Сол в южната част на Испания. Популярността на Коста де ла Луз на юг по Атлантическия океан нараства бързо през последните няколко години. Но правителството се опитва да предотврати прекалено многото изграждане на свръх големи луксозни хотели и апартаменти (като средиземноморското крайбрежие), тъй като най-големият и красив природен резерват в Европа също е в този район, Coto Doñana. Всяка година милиони прелетни птици остават тук през зимата.

Освен красивия климат, плажовете и природата, Испания също има богата културна история. Многото красиви градове, като Севиля и Кордоба в Андалусия и Барселона, са много популярни сред туристите, които искат да видят нещо повече от море и плажове.