fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Полезна информация за Валенсия (Испания)

Държава Испания
Авт. областВаленсия
Официален ЕзикИспански
Площ134,65 km²
ВалутаЕвро
Часова зонаGMT+2

Валенсия е третият по големина град в Испания (след Мадрид и Барселона). Градът е разположен на източния бряг на Испания, на мястото, където река Турия се влива в Средиземно море. Валенсия е столицата на автономната област Валенсия. Името на испанския град идва от латинската дума за сила и мощ – Valentia, което още по-добре описва защо Валенсия е място с толкова богатата история, култура и архитектура. Всичко това, но и много още прави Валенсия привлекателна дестинация за посетители от целия свят.

Знаме на Валенсия

Знамето на град Валенсия, наричано още “Senyal Reial” или кралски флаг, е съставено от четири червени ленти на жълт фон, допълнени със синя лента (хералдическия символ на Короната на Арагон). Приет е на 1 юли 1982 г., но датира още от Средновековието, когато е бил използван като кралски герб на краля на Арагон.

Население на Валенсия

Във Валенсия живеят около осемстотин хиляди души, което прави града трети по население в Испания.

Забележителности във Валенсия

Голяма част от атракциите и забележителностите в града се помещават в Ла Сеу (La Seu). Това е територия, намираща се между площадите Пласа де Рейна (Plaza de la Reina) и Пласа Вирген (Plaza Virgen).

Ла Лоня (La Lonja)

Започваме с една дестинация, която не бива да се пропуска – Ла Лоня (La Lonja) или Копринената борса. Старата копринена борса е една от най-отличаващите се готически сгради в цяла Европа и споменава сред листите на ЮНЕСКО.

Музей на изящните изкуства

Музей на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes de Valencia) – този музей е един сред водещите в Испания, който непременно заслужава да му се отдели време и внимание.

Градът на изкуствата и науките (La Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Това е модерен център, предлагащ редица забавления за всички възрасти и предпочитания. В този град в града една от водещите атракции определено е Океанографският музей, разположен не къде другаде, а под водата. Това е една от най-популярните туристически атракции във Валенсия и предлага уникални възможности за развлечение и образование.

Биопарк Валенсия

Освен с музеите си Валенсия може да ви очарова и с най-модерния зоопарк в Европа, в който оградите и мрежите са почти недоловими, което придава усещането на всеки посетител, че се намира в естествения хабитат на животните.

Природен парк Албуфера

На територията на парка се намира най-голямото езеро в Испания, дом и убежище на редица защитени видове. Освен приказният природен свът, в парка се крие и китното селце Ел Палмар (Еl Palmar), в което може да се насладите на най-доброто от местната кулинария.

Катедралата на Валенсия

Катедралата е построена на мястото на някогашен римски храм и съчетава можество архитектурни стилове. В катедралата са построени спираловидни стълби, водещи до тераса изумяващ изглед към града и морето. Във вътрешността на храма се съхраняват множество религиозни предмети и съкровища, най-голямото от които е Светия Граал.

Старият град (Ciutat Vella)

Историческият център на Валенсия, който е пълен с площади, улиците, малки кафенета и магазини. Тук може да намерите много забележителности като Торрес де Серранос и Лонята, която е една от най-старите градски борси в Европа.

Градините Турия (Jardines del Turia)

Градините са доказателство, че с желание и труд от всичко може да се извлече някаква полза. През 50-те години на миналия век мащабно наводнение, причинено от прииждането на река Турия, налага действия за цялостно преместване и отклонение на корито на реката южно от Валенсия. По този начин на мястото на бившото корито на реката се изгражда днешния красив парк Турия.