fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Полезна информация за Тоскана (Италия)

Държава Италия
Адм. РегионТоскана
Главен град      Флоренция
Официален ЕзикИталиански
Площ22 993 km²
ВалутаЕвро
Часова зонаGMT+2

Тоскана е административен регион в централната част на Италия, и е един от най-важните региони, заради своето богато историческо и културно наследство, повлияло на световната история. Столица е Флоренция, която освен най-голям град, е  исторически, художествен и административен център. В региона се намират и други исторически значими градове, които предлагат разнообразие от забележителности, изкуство и архитектура. Част от тях включват Лука, Карара, Пиза, Пистоя, Прато и Сиена и други по-малки, но не и по-малко интересни градчета.

Несъмнено, за дълго време планините, лозята, маслиновите гори и хълмистите пейзажи с кипариси остават в съзнанието на всеки посетител. “Долче вита”, така наречения сладък живот е нещоти, което прави Тоскана толкова желана дестинация за туристи от целия свят.

Населението на Тоскана

В италианския административен регион  живеят над 3 700 000 души, неравномерно разпределени по територията на района. Най-големите и най-населени градове са Флоренция, Арецо, Гросето, Ливорно, Лука, Маса, Карара, Пиза, Пистоя, Прато и Сиена.

Забележителности и Дестинации в Тоскана

Флоренция

Флоренция….люлката на Ренесанса, мястото, където науката и изкуството градят основите на една нова епоха. Това е домът на някои от най-известните музеи и галерии в света, включително галерията Уфици, където може да се видят произведения на Рафаело, Микеланджело, Ботичели и други майстори на Ренесанса. Градът притежава иконични архитектурни забележителности като катедралата Санта Мария дел Фиоре с нейната величествена купола на Брунелески и още по интересна история за нейната направа, Понте Векио – мостът над река Арно, Галерията на Академията, където се намира скулптурата “Давид” на Микеланджело, както и множество църкви, които са свидетели на блясъка на Флоренция през Ренесанса.

Освен ренесансовото изкуство, Флоренция е дала началото и на друго творение, така обичано сред хората, а именно сметановия сладолед.

Флоренция представлява неповторимо съчетание от култура, история и изкуство, което я прави едно от най-популярните туристически места в света. Безспорно това е перлата в короната на Тоскана.

Пиза

Град Пиза е известен най-вече с наклонената кула на Пиза (Leaning Tower of Pisa). Въпреки че кулата е най-популярната забележителност в града, Пиза също така притежава и други културни съкровища. Освен кулата, в центъра на града се намира италианският архитектурен блясък – Пиацца деи Мираколи (Площад на Чудесата), където освен кулата може да се видят и катедралата на Пиза (Duomo di Pisa), кръстовището (Baptistery) и църквата на Санта Мария Асунта. Градът Пиза има и други исторически и културни забележителности, включително множество църкви и музеи. Също така, Пиза е университетски град, като Университетът на Пиза е един от най-старите и престижни в Италия.

Волтера

Волтера е очарователен град, разположен в провинция Пиза, недалеч от Флоренция, Сиена и крайбрежието. Градът е разположен на един от най-високите хълмове в Тоскана. Може би това обяснява защо градчето е така пленяващо. „Градът на алабастъра“ е отрупан не само с ценни минерали, но и със спиращи дъха гледки, намиращи своето място в съзнанието на всеки, докоснал се до Волтера.

Лука

Лука е едмо от приказните малки градчета, показвани по филмите, които неусетно потапят всеки посетител в магията на Тоскана. Градът е разположен между Пиза и Флоренция и е сред най-живописните и колоритни местенца в региона. Освен със своя чар, градчето е известно с текстилната индустрия и производството на висококачествен и ароматен зехтин. Слави се с името “Градът на 99-те църкви”, и то не случайно….на всяка нова улица, зад всеки ъгъл, чака да бъде открита някоя малка църква или храм. Най-известната забележителност е кулата Torre Guinigi, гледаща отвисоко покривите на сградите. Разбира се, в Лука се крие още много и много история, култура и красота. Този град е не просто място за посещение и туристическа  дестинация, а истинска наслада за окото.

Сан Джиминяно

Сан Джиминяно, познат още като “Средновековният Манхатън”, привлича посетителите си със своята уникална средновековна атмосфера. В този стар град всеки може да се наслади на традиционната тосканска кухня, топящото се в устата джелато или да отпие от известното бяло вино Вернача (Vernaccia di San Gimignano). Едно от задължителните изживявания в Сан Джиминяно е дегустацията на вино. То се отличава със златистия си цвят, наситен аромат и свеж вкус, което го прави един от най-разпознаваемите символи в тосканския регион.

Монтепулчано

Докато сме още на тази вълна е време да ви запознаем и с друго италианско градче, известно по света с виното Nobile di Montepulciano. Това е град Монтепулчано, разположен в долината Вал д’Орча. Този средновековен град предлага красиви природни пейзажи, част от които големите масиви от лозя и маслинови горички. Монтепулчано е прочут със своите подземни винарски изби, в които отлежава богатата реколта и където се съхранява виното Nobile di Montepulciano. Градът е известен и като място, на което са снимани част от филми като Under the Tuscan Sun, TheEnglish Patient,  A Midsummer Night’s Dream и други.

Пиенца

Пиенца е един от най-очарователните градове в Тоскана. Подобно на Монтепулчано, е разположен в долина на Вал д’Орча. Този град е известен като родно място италианското овче сирене – пекорино. Прелестната архитектура, малките улички и колоритните пейзажи, правят Пиенца прекрасно място за разходка. Градът носи титлата “Идеалният ренесансов град” благодарение на папа Пий II.

Сиена

Сиена е непокътнат средновековен град, известен със своята готическа архитектура и забележителности в ренесансов стил. Конните надбягвания по калдъръмените улички, провеждащи се на известния централен площад Пиаца дел Кампо (Piazza del Campo) са едно прекрасно допълнение към средновековната атмосфера, обгърнала града. Градският център е едно от чудесата на Апенинския полуостров, това е и причината да е под закрилата на ЮНЕСКО.

Монтериджони

Монтериджони е едно от най-известните крепостни селища в Тоскана, построено като отбранителен пост за защита на град Сиена от Флоренция. Монтериджони има дълга история, преминала през различни фази на разрастване, упадък и съживяване и разцвет. Името на селището, „Монтериджони“, се превежда като „Планината на Кралете“, което показва неговата първоначална цел като кралска защитническа крепост. Градчето е известно още и със средновековния фестивал, които се провежда ежегодно през месец юли.

Запазената средновековна архитектура, стените и наблюдателните кули на Монтериджони продължават да впечатляват посетителите и до днес. Все пак кой не би искал да стане свидетел на една приказка, в която замъците, крепостите и рицарите наистина съществуват?

Баньо Виньони

Баньо Виньони (Bagno Vignoni) е малко селце с древни римски термални бани в Южна Тоскана, а най-интересната част е, че главният площад на селцето е термален басейн, датиращ от етруски времена. Представете си потоци с горещи извори спускащи се от хълмовете на Тоскана, минаващи през древните руини, останали в селото. Определено това е една нестандартна, но потопена в красота и мистерия, дестинация.

Остров Елба

Остров Елба е най-големият в Тосканския архипелаг, известен най-много с това, че е Наполеон е бил затворник на него през 1814 година. В днешни дни Елба се превръща във все по-модерна и привлекателна дестинация, привличаща посетители от цял свят с красивите си плажове и пейзажи. Крепостта Волтерайо, една от най-древните сгради на острова, която предлага възхитителна гледка към залива Портоферайо. Определено нещо, което трябва да направи всеки посетител на острова, е да погледне изумителната гледка от върха на планината – Capanne (най-високата точка на острова).