fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Полезна информация за Италия

СтолицаРим
Най-голям градРим
Официален ЕзикИталиански
Площ301 230km2
ВалутаЕвро (EUR)
Часова зонаGMT+1

Столицата на Италия

Рим е разположен в централната част на страната, в региона Лацио, където преминава река Тибър. Той е известен с богатата си история, архитектура, изкуство и археологически обекти, които включват Колизеума, Пантеона, Римския форум, Сикстинската капела във Ватикана и много други.

Знаме на Италия

Знамето на Италия се състои от вертикални идентични ленти в зелено, бяло и червено.

След обявяване на Италианското кралство с държавник Виктор Емануил II, трицветният флаг е приет за национален, като в средата на бялото поле е прибавен гербът на Савойската династия. През 1948г. със създаването на италианската република е прието и ново национално знаме (същото както преди 1946, с изключение, че е премахнат герба на Савойската династия).

Населението на Италия

Населението на Италия е приблизително 60млн., което прави страната една от най-гъсто населените в Европа. Италия има разнообразно население, включващо италианци като основна етническа група, както и значителни малцинства от различни етнически, културни и езикови групи. Населението е разпределено неравномерно, големите градове като Рим, Милано, Неапол и Торино са сред най-плътно населените райони.

Забележителности и дестинации в Италия

Някои от най-забележителните дестинации и атракции в страната включват:

Рим

Столицата на Италия е пълна с исторически забележителности като Колизеума, Форум Романум, Ватикана със Сикстинската капела и Базиликата св. Петър.

Флоренция

Градът е родното място на италианското Ренесансово движение и е дом на известни атракции като Галерията на Уфици.

Венеция

Венеция е известна с каналите си, гондолите, площада Сан Марко и катедралата Св. Марко.

Тоскана

Регионът е известен със своите пейзажи, винарните, селата със средновековна архитектура и градовете като Сиена и Пиза със сградата на наклонената кула.

Амалфийското крайбрежие

Това е регион на южния бряг на Италия, предлагащ прекрасни плажове и китни градчета. Едно от тях е едноименният град Амалфи, част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО поради своята архитектура и история.

Сицилия и Сардиния

Двете островни области са популярни туристически дестинации със своите красиви плажове, исторически забележителности и богата култура.

Градове

Италия е известна с големите си градове като Рим (столица), Милано, Неапол, Торино, Флоренция, Венеция и други, които са важни центрове на културата, икономиката и туризма.

Релеф

Италия е много разнообразна по отношение на релефа си. На север се намират Алпите, които предлагат красиви планински гледки, докато на юг са Апенините, които пресичат страната от север до юг. Има и планини в централната и южната част на страната.

Реки

Някои от най-значимите реки в Италия са По, Адиже, Тицино, Тибър и Арно.

Икономика

Италия е една от водещите икономики в света, известна с модната индустрия, автомобилите, хранителни продукти и туризма.

Държавно устройство

Италия е парламентарна република, като президентът е държавен глава на страната.

Религия

Основната религия на територията на държавата е Католицизмът.

Климат

Италия има предимно средиземноморски климат, характерен със слънчеви лета и меки зими. В северната част на страна се наблюдава преходно-континентален климат.