fbpx
Обадете се: +359 888 638 700
Забележителности на Алберобело

Какво да очаквате от Алберобело

Преди да разкажем подробно за нашето посещение и обиколка на Алберобело, ще ви запознаем с най-важните исторически детайли накратко.

Ако потърсите информация за район Пулия в Италия, първите снимки, които ще ви излязат ще бъдат именно от Алберобело, и по-конкретно от белите му къщички с форма, която не може да се срещне никъде другъде по света. Това са трулите и точно това градче може да се нарече тяхна „столица“. Тези уникални малки бели сгради са с много важна културна, историческа и архитектурна стойност, и са обявени за световно богатство от ЮНЕСКО. В буквален превод, името Алберобело означава „красиво дърво“.

А защо трулите са строени по този начин и изглеждат точно така?

В миналото, бедното население по тези места не е имало възможност да си плаща данъците, но за сметка на това е било изключително изобретателно. Тъй като с данък са се облагали само здравите и измазани къщи, местните започнали да строят своите домове само от камък и без спойка и хоросан. Трулите са с много различна и неправилна форма, залепени една за друга, а когато се налагало се избивало и по една стена вътре за да се оформи допълнителна „стая“.

Първоначално били изграждани само по земеделските земи, но в последствие това станало практика и се появили цели квартали. Точно по този начин възниква и градчето Алберобело.

Как са изградени трулите?

Както вече ви споменахме, тези малки къщички са с доста проста структура, но въпреки това, изключително издръжливи. В основата си всички трули са кръгли, а покривът им – куполовиден. Върху купола са подредени интересни плоски камъни и именно те са в основата на майсторството на местното население. Тези камъни могат много бързо да се разрушат само с едно движение, когато се разчуе, че в района пристигат данъчните да събират такси. Тогава всички много бързо събарят своите покриви, които след това изграждат отново. За целта е имало нещо като „ключ‘, който може да видите над входа на всяка трула. Представлява плосък камък, който така е закрепен, че само с едно движение може да събори всички останали.

Трулите разполагат с много малки прозорчета и доста дебели стени, които са им осигурявали топлина през зимата и едновременно с това са ги предпазвали от жегите през лятото. А в този район температурите през най-топлите дни могат да достигнат много високи градуси.

Името „трула“ има гръцки произход и означава „купол“. Ще ви направи впечатление, че голяма част от къщчиките имат бял знак на покрива, може да е кръст, слънце, буква или нещо, което няма да успеете да разпознаете. По този начин собствениците са белязвали своите домове, а значението на различните фигурки зависи изцяло от тяхното желание.

Подобно на Матера, за която ще ви разкажем в отделна статия, и тук не са имали тоалетни, а са използвали гърнета, чието съдържание се е изхвърляо директно навън, на улицата. Поради тази причина детската смъртност е била по-висока от обикновено заради всички зарази, които са се зараждали от този “навик”.

Ето и как протече нашата обиколка на това уникално градче

Пристигаме в Алберобело с организирана екскурзия и автобусът ни оставя на автогарата, която се намира на около 5 – 10 минути пеша от историческата част на градчето. Стартирахме с обиколка на по-старите трули.

Първата, в която влязохме наистина изглеждаше много бедна. Собствениците също бяха там и имаше малка купичка, в която всеки можеше да остави по някое евро за да ги подпомогне, тьй като входът беше изцяло безплатен. Въпреки това, бяха оставили вода и безалкохолни, ако някой е жаден.

Втората трула вече беше много по-„луксозна“, ето как изглеждаше тя:

Екскурзия до АлберобелоИнформация за АлберобелоКакво да посетим в Алберобело

Собственикът и още една доста възрастна жена, вероятна майка или баба също бяха тук. На стените имаше техни снимки като млади, както и старата визия на техният дом. Всеки, който желаеше, можеше да се снима с тях, а те с голяма гордост ни очакваха и бяха готови да ни разкажат и покажат всичко, което искаме да знаем.

Тази част се обикаля доста бързо, дори да се спирате на места за снимки и разглеждане:

Посещение на трула в АлберобелоНай-важното за Алберобело

След по-малко от 15 минути се озовахме на място с панорамна гледка, на която имаше страшно много хора. Успяхме да си проправим път през тълпата до челните позиции, тъй като тази „тераса“ ни беше презентирана като мястото с най-хубавата гледка към града. Останахме малко разочаровани, но все пак, ето малко снимков материал за да прецените сами:

Трулите на АлберобелоАлберобело мнения

Оттук натам бяхме разделени на 2 групи и ние се включихме към тази, която щеше да направи по-голямата обиколка и се запътихме към Базиликата „Св. св. Козма и Дамян“. По пътя се насладихме на вече коледната украса на Алберобело:

Какво да посетим в Алберобело

Ето ни и пред базиликата и малки снимки отвътре:

Информация за ПулияНай-известните църкви в ПулияИзвестната базилика в АлберобелоПочивка в Пулия

Преди да ни оставят свободно време за разходка, бяхме поканени на дегустация на ликьори, която силно препоръчваме. За да стигнем дотам поехме по друг път, който ни отведе точно под панорамната тераса, на която бяхме преди половин час и можехме да я видим отдолу:

Почивка в ИталияЕкскурзия до Пулия

Дегустацията на ликьори се състоя в магазин – трула. Тук е мястото да отбележим, че в новата част, всички магазини са разположени в трули, изключително живописно украсени отвътре и отвън. Още с влизането се ориентирахме по тълпата и започнахме да опитваме един след друг – ликьор от пъпеш, от лешник, от бадем, имаше и един, който бяха кръстили „виагра“, но поканиха само мъжете с него 😀 Разбира се, всеки можеше да си закупи и отнесе по някоя бутилка от най-любимият му вкус.

Ето и как изглеждат магазинчетата тук:

Екскурзия до Алберобело и ПулияНай-изгодната екскурзия до Пулия

Обилно почерпени с ликьори се отправихме да разглеждаме останалата част на Алберобело през свободното си време. Набелязахме си какво ще хапнем за обяд още докато бяхме с екскурзоводите, които ни обясниха за един от традиционните кулинарни деликатеси тук, а именно – панцерото.  Представлява фаст фууд, но беше много вкусно. Най-много се доближаваше до мекицата, пълнено вътре с всякакви неща по избор – сирена, кашкавали, колбаси и т.н. Беше толкова вкусно, че не се сетихме да го снимаме, но ни остана една снимка на менюто от мястото, където го хапнахме:

Панцерото от Алберобело

Вкусният обяд поляхме с местна бира и се запътихме обратно да разглеждаме.

От пешеходната зона, на която се намират ресторантите, магазините и главният площад, има две или три разклонения надясно, които водят по живописни улички с магазини, трули и всякакви гледки. Има леко изкачаване, но не трябва да ви плаши, защото разходката определено си заслужава. Тук е и мястото да отбележим, че като цяло за обиколка на всички забележителности в Пулия, трябва задължително да сте с удобни, спортни обувки. Сигурно го чувате непрекъснато за всички дестинации, но тук това е особено важно. Все пак, говорим от личен опит, доверете ни се!

Ето ни вече и по уличките с магазини-трули. Изкачваме се бавно, на места по-трудно се разминаваме с тълпата, но не бързаме за никъде. Изведнъж поглеждаме надясно и откриваме една малка закътана уличка, вероятно без изход, обсипана с цветя и опашка за снимки пред нея. Мястото наистина беше много живописно, като от приказка:

Пулия и АлберобелоИ понеже колкото и да сме обстоятелствени и подробни, трудно може да придобиете представа само от описания на думи, по всяко време може да превключите на нашият youtube канал, където да придобиете съвсем реална представа от нашата обиколка на Алберобело.

След кратко време, прекарано в този импровизиран тунел от цветя, забелязахме малка група от хора, които се бяха изкачили на покрива на една трула, и веднага се отправихме да потърсим откъде и как са се озовали там. Оказа, че входът към покрива е през едно магазинче за сувенири. Бързо открихме една врата в края му и точно щяхме да влезем, когато собственикът ни спря и любезно „по италиански“ ни обясни, че трябва да си купим нещо и след това може да се възползваме от гледката отгоре. Избрахме набързо някакво магнитче, минахме през касата и ето ни и на панорамната гледка. Споделяме снимков материал на тази част на Алберобело отгоре:Мнения АлберобелоМнения Пулия

Информация за АлберобелоАлберобело и трулитеОферти за ПулияЗабележителности Пулия

След панорамата времето беше напреднало доста и решихме, че е време да се връщаме към мястото, от което потегляше нашият автобус. По пътя отново минахме под панорамната площадка и направихме няколко снимки, но трябваше да бързаме, защото следващата спирка ни очкаваше – Локоротондо.

Всички нащи предложения за екскурзия до Алберобело Ви очакват тук

Не пропускайте и нашият youtube канал с много видеа от нашето пътуване до Алберобело

За най-добрите цени и резервации,

СВЪРЖИ СЕ С НАС ИЛИ НАПРАВИ ЗАПИТВАНЕ