fbpx
Обадете се: +359 888 638 700

Полезна информация за Ликия (Турция)

Страна Турция
РегионПолуостров Теке, Южна Анатолия
Официален ЕзикТурски
ВалутаТурска лира (TRY)
Часова зонаGMT+3

Забележителности и дестинации в Ликия

Ликия e една от най-очарователните исторически области на средиземноморския бряг на Турция. Тази земя е изваяна от митове и легенди, преплитащи се с реалността. Ликия предлага на всеки посетител едно неповторимо пътешествие назад в миналото…… древни градове, антични руини, старинни улици, допълнени от изумителна природа.

Не случайно историята на Ликия е така интересна и пъстра. Древната ликийска цивилизация, чиито културни деяния личат и до днес, е споменавана в историческите записки на древните египтяни, Хетската империя, както и от завоеватели като Александър Велики и император Клавдий.

Освен множеството археологически обекти, като антични градове, храмове и театри, които представляват голям интерес за посетители от цял ​​свят, целият регион на Ликия разполага с прекрасни плажове, кристално чисти води и спиращи дъха природни обекти.

Ксантос

Столица на тази забележителна историческа област е град Ксантос, известен в древността като важен политически и религиозен център. Градът е наситен с археологически артефакти, будещи любопитство и до днес. Руините на ликийската столица и древният град Летун, са включени в листите на ЮНЕСКО поради факта, че съхраняват духа на ликийската цивилизация.

Летун

Днес град Летун носи прозвището на религиозен център на Ликия, а за създаването му има интересен мит, според който древногрътската богинята Лето се установила някъде в Ликия, заедно със своите деца Аполон и Артемида. Според легендата Летун е мястото, на което богинята се установява и поради тази причина носи нейното име. Днес в Летун се намират храмовете на Лето, Аполон и Артемида, монументален фонтан и останките от римски театър.

Патара

Тази мистична дестинация е не само дом, пазещ спомена за някогашна древна култура, но и място, съхранило христианските ценности. Ликия, по-точно град Патара, е родното място на Свети Николай Чудотворец, превърнал се в един от най-почитаните светци на християнството. Паралелно с това, Патара е известен и със светилището на Аполон. Счита се, че градът е основан от Патар – сина на древногрътския бог Аполон, превърнал го в един от основните градове и пристанища на древна Ликия.

Мира

Друг интересен древен град, създаващ силно впечатление, е град Мира. Гробниците, издълбани в скалите и саркофазите, датиращи от IV век преди Христа, безспорно са сред най-впечатляващите забележителности на Турция. В града се намира и църквата на Свети Николай Чудотворец, където първоначално е бил погребан светецът. Определено Мира е място, подходящо за любознателни туристи, които се интересуват от древната история и култура на региона.

Ефес

Неусетно достигнахме до един от най-големите градове в древния свят. Ефес крие в себе си история от елинистическия, римския имперски и раннохристиянския период, граден на тази територия през вековете. Градът е открит при разкопки, а най-интересното е, че почти всички градски съоръжения са запазени. Част от античните паметници в Ефес са градската агора, храмът на Домициан, нимфеумът, термите, мраморната улица на Аркадий, очарователната библиотека на Целз и амфитеатърът, който е бил сред най-големите културни средища по в двревния свят. Градът става известен през Античността, най-вече заради прочутия храм на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят, превърнал се в едно от най-големите и мощни светилища по онова време.

Хиераполис

Град Хиераполис определено не отстъпва на останалите, нито по блясък и култура, нито по природни дадености. Руините на древния град, чийто разцвет претърпял през римско време, са изградени върху калциевите каскади, подобно на известния по цял свят Дворец на памука – Памуккале. В града се намират останките от основите на храма на Аполон и римски театър, но най-впечатляващото нещо, носило слава на Хиераполис столетия наред, са лековитите извори. Античният топъл, минерален басейн функционира и в наши дни, а по неговото дъно са разпръснати хилядолетни колони, останали от риимско време.

Изтузу

В Ликия не се крият само древни градове и завладяваща история. С прекрасните си плажове, разпръснати по крайбрежието, Ликия е идеалната дестинация за събиране на тен и разходка по безкрайния плаж край морето. Подобна картинка безспорно би могъл да опише всеки, посетил Изтузу, познат още като “плажът на костенурките”. Името на плажа идва от Карета-Карета костенурките, които създават своите гнезда и отглеждат потомството си на негова територия. Поради тази причина Изтузу не е просто плаж, а уникално място, което разкрива красотата на природата.

Химера

Пейзажът на Ликия е обрисуван с впечатляващи скални образувания, предлагащи възможност за приключения и изследване на уникални природни явления. Подобен пример за това е пещерата Химера, известна с вечните си огньове, които бушуват от векове. Именно това уникално явление е създало редица легенди и древни митове за чудовищни змейове.